MAKRON BESAN: Kako je Putin jednim telefonskim pozivom RAZBESNEO i ujedinio Evropu PROTIV SEBE
Predsednici Francuske i Rusije, Emanuel Makron i Vladimir Putin imali su telefonski razgovor o slučaju Navaljnog, Foto: Printscreen/Youtube

NOVI SUKOB NA POMOLU

MAKRON BESAN: Kako je Putin jednim telefonskim pozivom RAZBESNEO i ujedinio Evropu PROTIV SEBE

Francuski službenik za bezbednost, koji je zatražio da ostane anoniman, rekao je za "Biznis insajder" da je čak i Makron nakon razgovora bio ogorčen, iako je on obično oprezan kada je u pitanju direktno suprotstavljanje Rusiji

Objavljeno: 10:17h

Pokušaj ruskog predsednika Vladimira Putina da u telefonskom razgovoru sa Francuskom objasni kako se Aleksej Navaljni "sam otrovao" prošao je toliko loše da je ozbiljno unazadio svoje odnose sa Evropom, tvrde obaveštajni izvori.

Prema francuskim medijima, Putin je razgovarao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom prošle nedelje o Navaljnom, lideru ruske opozicije koji je prošlog meseca otrovan nervnim agensom novičokom i prebačen u Nemačku na lečenje.

Putin je tokom poziva sugerisao da je moguće da se Navljni sam otrovao u složenom pokušaju da diskredituje Rusiju. Ruski predsednik je naglasio da je njegov kritičar "i ranije simulirao bolesti".

Obaveštajni izvori su objašnjenje okarakterisali kao toliko neumesno i uvredljivo da je ozbiljno unazadilo ionako zaoštrene odnose između Rusije i evropskih zemalja.

Francuski službenik za bezbednost, koji je zatražio da ostane anoniman, rekao je za "Biznis insajder" da je čak i Makron nakon razgovora bio ogorčen, iako je on obično oprezan kada je u pitanju direktno suprotstavljanje Rusiji.

- Makron ima ogroman ego i sebe smatra za nekog koga ne mogu olako shvatiti. Očekivao je da će mu biti rečeno da je trovanje unutrašnje pitanje Rusije, potencijalno neka ilegalna operacija podređenog koji se nalazi pod istragom ili eventualnu sugestiju da su to uradili Čečeni bez Putinovog znanja i odobrenja - rekao je francuski zvaničnik.

Izvor je opisao razgovor kao "nezadovoljavajuć, ali dovoljno verodostojan da otežava suočavanje sa Putinom“.

- Makron je primio poziv očekujući tipično ponašanje, a umesto toga je slušao gomilu gluposti o tome kako je Navaljni sebe otrovao otrovom koji se nalazi samo u dobro čuvanim ruskim vojnim zalihama. Shvatamo da su glupe, zbunjujuće i često kontradiktorne poruke poput ove način na koji Putin rešava stvari u zemlji - ali sa predsednikom Francuske? Makronovo stanovište je da ne možete da lažete predsednika Francuske kao da je neki ruski seljak - kazao je zvaničnik.

Kako je dodao, Makron je bio "besan“.

- Sam će donositi odluke o tome kako će se nositi sa tim, ali posledice kojima preti mogle bi da budu mnogo snažnija podrška da Merkelova obustavi Severni tok 2, ukoliko Nemci tako odluče - rekao je zvaničnik pozivajući se na nemačku kancelarku Angelu Merkel i gasovod koji treba da poveže Rusiju sa Nemačkom.

Političke tenzije između Rusije i Zapada u više navrata su pretile dovršavanju izgradnje rusko-nemačkog gasovoda. Merkelova je sada izložena snažnom pritisku da upotrebi Severni tok 2 kao način za izvlačenje odgovora iz Rusije.

Jedan centralnoevropski kontraobaveštajni zvaničnik, koji blisko sarađuje sa Nemačkom po pitanju Rusije, rekao je da veruje da Evropa možda neće imati drugu opciju.

- I Makron i Merkelova se ljute što ih je Putin stavio u ovu poziciju, a još više zbog načina na koji se nosi sa celom situacijom. Optuživanje Nemačke i Navaljnog za uklanjanje dokaza iz hotelske sobe razbesnelo je Merkelovu - rekao je zvaničnik.

Kako dodaje, na osnovu razgovora sa nemačkim kolegama stekao je utisak da će američki izbori biti presudni prilikom planiranja bilo kakve akcije.

- Jaka, ujedinjena koalicija Nemačke, Francuske i drugih članica EU može da se suprotstavi Putinu, ali sve je to mnogo jače i efikasnije ako je predsednik Sjedinjenih Država posvećeni učesnik zajedničkog odgovora. U trenutnog predsednika nemaju poverenja, ali to bi moglo da se promeni nakon izbora - kazao je.

Bonus video:

(Espreso/Blic)

Pogledajte video na našem youtube kanalu


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.