POTPUNI HAOS U AMERICI: Masovni protesti, UPUCANA DVA POLICAJCA! (VIDEO)
Protesti su masovni, Foto: Profimedia

NAPETO

POTPUNI HAOS U AMERICI: Masovni protesti, UPUCANA DVA POLICAJCA! (VIDEO)

Kako prenose mediji, zbog sukoba s policijom uhapšeno je vise od 40 demonstranata

Objavljeno: 07:58h

Dva policajca ranjena su iz vatrenog oružja na protestima u Luisvilu u američkoj saveznoj državi Kentaki, koji su izbili nakon što je Velika porota odlučila da nijedan od trojice osumnjičenih pripadnika policije neće biti optužen za ubistvo Afroamerikanke Brijane Tejlor.

Vršilac dužnosti šefa policije u tom gradu Robert Šreder rekao je da je osumnjičeni za ranjavanje policajaca uhapšen, ali nije otkrio da li je ta osoba učestvovala u demonstracijama, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, policajci su ranjeni nakon što je na jednoj raskrsnici koju su demonstranti blokirali došlo do pucnjave, a okupljeni počeli panično da beže.

U tu oblast poslati su policajci naoružani puškama, koji su uz pomoć vozila odblokirali put.

Kako prenose mediji, zbog sukoba s policijom uhapšeno je vise od 40 demonstranata.

U Luisvilu je proglašeno vanredno stanje i uveden policijski čas, a na ulicama su pripadnici Nacionalne garde i oklopna vozila.

Protesti su organizovani i u drugim američkim gradovima, a građani nezadovoljni odlukom porote da ne podigne direktno optužnicu za ubistvo Brijane Tejlor okupili su se na ulicama Njujorka, Čikaga, Vašingtona, Atlante i Filadelfije.

U glavnom gradu Amerike, demonstranti su se okupili kod parka Lafajet ispred Bele kuće.

Velika porota u Luisvilu u Kentakiju optužila je bivšeg policajca za bezobzirno ugrožavanje života u slučaju ubistva zdravstvene radnice Brijane Tejlor u policijskoj raciji u martu, ali je odlučila da su druga dvojica policajaca opravdano pucala u toj akciji i protiv njih nisu podignute optužnice.

Detektiv Bret Henkison već je otpušten iz gradske policije pošto je istraga ustanovila da je ispalio 10 metaka u stan Brijane Tejlor kroz vrata pokrivena roletnom, čime je narušio policijska pravila da treba da imaju jasan vizuelni pregled situacije pre nego što otvore vatru, navodi Glas Amerike.

U optužnici iz tri tačke, Henkison se tereti za "bezobzirno ugrožavanje života", pošto su meci koje je ispalio završili u susednom stanu i ugrozili život tri osobe.

Ako bude osuđen, preti mu kazna od maksimalno pet godina zatvora.

Henkison je bio u raciji sa dvojicom kolega, kada su upali u stan 26-godišnje Brijane Tejlor i ubili je na očigled njenog momka.

Smrt Brijane Tejlor i Džordža Flojda, koji je u maju preminuo pošto mu je belački policajac iz Mineapolisa osam minuta klečao na vratu, pokrenuli su talas protesta širom zemlje, na kojima se traži pravda u rasnim odnosima i okončanje prekomerne upotrebe policijske sile.

U očekivanju odluke suda, gomile ljudi okupile su se oko parka na trgu Džeferson u Luisvilu, mesta redovnih demonstracija protiv policijske brutalnosti.

Nakon što je odluka o podizanju optužnice objavljena, gradonačelnik Luivila Greg Fišer objavio je uvođenje trodnevnog policijskog časa, koji će počinjati u 9 uveče.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.