BRITANIJA NAGRABUSILA ZBOG KORONE: Džonson potvrdio nove mere, uvodi se i POLICIJSKI ČAS
Britanija u problemu, Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

OZBILJNO JE

BRITANIJA NAGRABUSILA ZBOG KORONE: Džonson potvrdio nove mere, uvodi se i POLICIJSKI ČAS

Za restorane se uvodi "policijski čas" i u 22h će morati da zatvore smenu, nošenje maski je obavezno

Objavljeno:

Britanija od ponedeljka uvodi nove restriktivne mere zbog velikog porasta broja zaraženih i "drugog talasa" virusa koji je, kako je večeras rekao premijer ove zemlje Boris Džonson.

Za restorane se uvodi "policijski čas" i u 22h će morati da zatvore smenu, nošenje maski je obavezno, a policija će moći da zatraži vojnu pomoć ukoliko bude bilo potrebno.

- Moramo da delamo hitno. Pravili smo "štit" oko Britanije kako bi se zemlja vratila na noge, ali uvek smo znali da je mogućnost drugog talasa stvarna. Kao i mnoge druge zemlje dostigli smo tu tačku, imamo na hiljade novih infekcija dnevno. Voleo bih da kažem da brojke rastu jer više testiramo, ali nije zbog toga. Voleo bih da kažem i da smo dostigli "kolektivni imunitet", ali ni to nije tačno. Svega nas 8 odsto je imuno na virus. Drastično se širi među onima od 20 do 29 godina, ali i drugim starosnim grupama... - rekao je britanski premijer u svom obraćanju parlamentu i javnosti.

On je dodao da će "brojke nastaviti da rastu kako dolaze jesen i zima" i da nove mere moraju biti uvedene.

- Trasmisija virusa je visoka. Ovo je trenutak da reagujemo - rekao je on.

Kako je dodao, Britanija neće ići pod "kompletni lokdaun" kao u martu, ali se uvodi "pravilo 6".

- Škole i univerziteti će ostati otvoreni, osiguraćemo i da većina biznisa bude otvorena, ali molimo da oni koji mogu da rade od kuće, od kuće i rade. Žao mi je što će ovo uticati na mnoge poslove koji su taman počeli da staju na noge - rekao je on.

Kako je istakao, u Britaniji će od sada na svadbama i prijemima biti dozvoljeno maksimum 15 ljudi, na sahranama do 30.

- Restrani mogu da rade do 22 sata, Izložbe, sportovi koji se igraju unutra kao i veliki sportski događaji su od 1. oktobra zabranjeni - rekao je on.

Maske su od sada obavezne za sve prodavce i uslužne radnike, kao i za putnike u taksiju. Velike kazne biće za sve one koji ne nose maske i za sve poslodavce koji ne poštuju mere, istakao je Džonson.

- Zdravlje svih zavisi sad od našeg zdravog razuma. Ove mere će trajati oko 6 meseci. Za sada ovaj virus je deo naših života i naša borba će se nastaviti. Nećemo slušati one koji žele trajni "lokdaun" uvodimo umerene mere da sačuvamo živote i sačuvamo posao - rekao je Džonson.

On je istakao da će škole, univerziteti i crkve ostati otvorene, da će gradilišta raditi i da će se večina UK ekonomije nastaviti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.