OVO JE NAJGORE OBOLJENJE KOJE MOŽETE DA ZAMISLITE: Pacijenti preležali koronu, a sad im je još gore
Objavljeno je to u prestižnom medicinskom časopisu The Lancent Neurology kao dio zajedničkog istraživanja tima znanstvenika iz Medicinskog centra Share Zedek u Jerusalimu i firme Sentojin koja je svetski lider u ranoj dijagnozi bolesnika s rijetkim bolest, Foto: AP

parkinson

OVO JE NAJGORE OBOLJENJE KOJE MOŽETE DA ZAMISLITE: Pacijenti preležali koronu, a sad im je još gore

Objavljeno je to u prestižnom medicinskom časopisu The Lancent Neurology kao dio zajedničkog istraživanja tima znanstvenika iz Medicinskog centra Share Zedek u Jerusalimu i firme Sentojin koja je svetski lider u ranoj dijagnozi bolesnika s rijetkim bolestima

Objavljeno:

Nekoliko naučnih studija pokazalo da je dio pacijenata nakon infekcije korona virusom oboljelo od Parkinsonove bolesti. Pre su bili zdravi. Jednom pacijentu se promenio rukopis.

Prijavljujemo pacijenta (45) s vjerojatnom Parkinsonovom bolesti koja je dijagnosticirana nakon teške infekcije s akutnim respiratornim sindromom s koronavirusom.

Objavljeno je to u prestižnom medicinskom časopisu The Lancent Neurology kao dio zajedničkog istraživanja tima znanstvenika iz Medicinskog centra Share Zedek u Jerusalimu i firme Sentojin koja je svetski lider u ranoj dijagnozi bolesnika s rijetkim bolestima.

Opisali su kako je pacijent po povratku iz SAD-a u Izrael primljen u bolnicu sredinom marta zbog suhog kašlja, bolova umišićima i gubitka čula mirisa. Test je pokazao da je pozitivan na koronu, iako nije imao temperautru niti je bilo potrebe za primanje kisika.

Stavljen je u izolaciju no nakon tri dana je bio negativan.

Pacijentu se promenio rukopis

Tekom tronedeljne izolacije pacijentu se promenio rukopis, bilo je poteškoća u govoru, pisanju poruka na mobilnom, primetio je osjećaj drhtanja u desnoj ruci. Simptomi su se nastavili i kada se vratio kući iz bolnice - opisuju lekari.

Pacijent je na kraju završio na neurološkom odelenju u Medicinskom centru Share Zedek i to dva meseca otkako je bio pozitivan na koronu.

Dijagnosticirana mu je Parkinsonova bolest.

Sličan slučaj zabilježili su i u Brazilu i Španiji. Naime, u brazilskoj bolnici su istraživali pacijentkinju (35) koja je imala blagu infekciju koronavirusom.

Oporavila se kroz deset dana no nakon toga nije mogla pomaknuti desnu ruku. Celo telo joj se usporeno kretalo, hodanje joj je bilo otežano te joj se promenio i ton glasa.

- Naša pacijentkinja ima akinetički kruti parkinsonizam. Pre korona infencije nije imala neuroloških porblema - navode u Lancent te dodaju kako su u Brazilu pronašli još jedan slučaj parkinsonizma povezan s Kovidom.

- Naši ugledni naučnici Ivan Đikić i Dragan Primorac skeptični su prema ovim podacima.

Tačnije, Đikić kaže da s time nije upoznat.

- To su sve infromacije koje tek treba dokazivati, a svakim danom će ih se pojavljivati sve više - rekao nam je Primorac, uhvativši malo vremena jer je celi dan s pacijentima.

Predsednica Udruženja Parkinson i mi doc.prim.dr.sc Vladimira Vuletić još na početku pandemije, objavljujući na stranicama udruženja upute obolelima navela je:

“Prema nekim studijama prolongirani stres može razotkriti mnoge latentne kliničke slike Parkinsonove bolesti tako da postoji mogućnost da za vreme i iza ove pandemije svedočimo većem broju dijagnosticiranih bolesnika s Parkinsonovom bolesti.”

Istovremeno britanski naučnici u Lancentu iznose ohrabrujuće tvrdnje da bi se znakovi promjena u mozgu mogli uočiti 15 do 20 godina prije pojave prvih simptoma ove bolesti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/25Sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.