AMERIKANCI IMAJU MNOGO VEĆI PROBLEM OD TRAMPA: Nije u PITANJU korona, nego nešto JOŠ GORE!
Klimatske promene u SAD, Foto: AP

KLIMATSKE PROMENE

AMERIKANCI IMAJU MNOGO VEĆI PROBLEM OD TRAMPA: Nije u PITANJU korona, nego nešto JOŠ GORE!

Naučnici ističu da su klimatske promene glavni faktor koji stoji iza povećanja požara na zapadu zemlje

Objavljeno:

SAD se suočavaju sa pogoršanjem problema klimatskih promena koji postaje izrazito polarizovan - dok su neki delovi države zahvaćeni požarima, drugi se suočavaju sa poplavama, piše AP.

Zapad SAD, koji postaje sve suvlji, zahvaćen je razarajućim požarima, dok se istok bori sa problemom oblinih padavina, povremeno i uraganima, što u drugim delovima zemlje nije slučaj. Klimatske promene uvećavaju oba ova ekstrema, izazivajući zabrinutost naučnika i nadležnih organa.

U posebom poglavlju izveštaja o proceni klime u SAD iz 2017. godine, naučnici su upozorili na posledice globalnog zagrevanja koje nastaje usled sagorevanja uglja, nafte i prirodnog gasa i na "složene ekstremne događaje" koji mogu biti izazvani njime.

Klimatolog sa Univerziteta u Ilinoisu, jedan od glavnih autora ovog izveštaja, ukazao je na to da se pojava klimatskih ekstrema poklapa sa klimatskim promenama.

Već preko jednog veka naučnici posmatraju liniju koja razdvaja suv zapad i vlažan istok, koja se nalazi na 100. meridijanu. Od 1980. godine, ova linija se pomerila za oko 225 kilometara ka istoku, od zapadnog do istočnog Kanzasa.

Međutim, situacija postaje sve ekstremnija. Skoro tri četvrtine zapada je u ovom trenutku zahvaćeno sušom. Naučnici tvrde da zapad sada ulazi u 20. godinu mega suše, jedinu otkako su Evropljani došli u Severnu Ameriku.

Kalifornija je ove godine zahvaćena najgorim požarima do sada, u kojima je izgorelo preko 13.760 kvadratnih kilometara zemljišta pod šumama, više nego duplo od rekorda koji je zabeležen 2018. godine. Nezapamćeni požari prijavljeni su i u Oregonu i Vašingtonu, a od ovog meseca i u Koloradu. Naučnici ističu da su klimatske promene glavni faktor koji stoji iza povećanja požara na zapadu zemlje.

Tokom požara na zapadu zemlje, obilne padavine pogodile su Alabamu i Floridu, a uragan Sali južnu obalu SAD. Studije pokazuju da se uragani usporavaju, što im dozvoljava da akumuliraju više padavina.

Nedelju dana pre udara uragana Sali, snažna oluja pogodila je predgrađe Vašingtona. Snažni pljuskovi postaju sve učestaliji na zapadu, gde su leta postala vlažnija za 16 odsto u poslednjih 30 godina. Avgusta 2016. godine nezapamćena oluja pogodila je Luizijanu, kada je život izgubilo na desetine ljudi. Juna iste godine poplave izazvane jakim padavinama izazvale su štetu od oko 845 miliona dolara u zapadnoj Virdžiniji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.