ALBANIJA OTVARA OVU KANCELARIJU NA JUGU SRBIJE! Kakav je SKRIVENI plan TIRANE za PREŠEVSKU DOLINU?!
Osim ovih preduzetih koraka, Tirana i Priština imaju raniji dogovor i o finansiranju izgradnje porodilišta u „Preševskoj dolini“, Foto: AP

NEVEROVATNO

ALBANIJA OTVARA OVU KANCELARIJU NA JUGU SRBIJE! Kakav je SKRIVENI plan TIRANE za PREŠEVSKU DOLINU?!

NSA se posebno zahvalio ministru Cakaju za „pristup Albancima Preševske doline“, preneo je portal Bujanovačke

Objavljeno:

Pokušaji zvanične Tirane da ojača svoj uticaj na području juga Srbije poslednjih godina sve su intenzivniji. Udružena sa prištinskim vlastima u nameri da učvrsti položaj Albanaca u, kako oni kažu, „Preševskoj dolini”, Albanija daleko od očiju šire javnosti pušta svoje pipke u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

Ministarstvo spoljnih poslova Albanije, na čelu sa Gentom Cakajem, finansiraće otvaranje kancelarije Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Medveđi, saopštio je NSA.

NSA se posebno zahvalio ministru Cakaju za „pristup Albancima Preševske doline“, preneo je portal Bujanovačke.

Udžbenici na albanskom jeziku posle 20 godina

Novi doprinos Albanije, kako su rekli u NSA, dolazi posle finansijske podrške u projektu obezbeđivanja besplatnih udžbenika za albanske đake u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

Osnovci u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku prvi put su posle 20 godina školsku godinu počeli sa svim udžbenicima, koje su dobili besplatno.

Taj potez deo je plana koji je Cakaj najavio još prošle godine.

Plan skovan ranije, Albanije godinama pušta pipke

Cakaj je pre nešto više od godinu dana najavio da će albanska vlada izdvajati sredstva za finansiranje Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji, a mediji su to protumačili kao deo podrške Albancima koji žive u Srbiji, naročito u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa.

Albanski ministar je tada naglasio i da je „ta odluka deo sistematske platforme za razvoj i očuvanje nacionalnog identiteta Albanaca u Preševskoj dolini“.

Iz nacionalnog saveta Albanaca u Medveđi istakli su da im je podrška Albanije neophodna.

Poseta albanskog ministra pred izbore

Inače, pored udžbenika i nove kancelarije, Tirana nije mirovala ni pred nedavno održane parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji.

Cakaj je deset dana pre održavanja izbore posetio Preševo, Bujanovac i Medveđu. Prvog dana posete sastao se sa predstavnicima stranaka koje su imale svoje kandidate na zajedničkoj listi za parlamentarne izbore u Srbiji.

On je tada rekao i da će Albanija raditi zajedno i u koordinaciji sa lokalnim liderima da bi „u bilo kom trenutku i pod bilo kojim uslovima učinili najbolje za Preševsku dolinu i Albance koji tu žive“.

„Preševska dolina jedan od glavnih prioriteta“

Iako su izborni rezultati pokazali da posle tri decenije prestavnici albanskih stranaka ulaze u srpski parlament i to sa tri osvojena mandata liste „Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina”, tri opštine na jugu Srbije za Albaniju ostaju „jedan od najvećih prioriteta“, kako je i pre izbora Cakaj naglasio.

Cilj je postignut u Bujanovcu i iz opštinskih vlasti istisnuti su predstavnici svih nealbanskih stranaka. I pored pregovora sa srpskim strankama o formiranju vladajuće većine u Bujanovcu, partije Albanaca su formirale samostalno većinu. To je prvi put od 2002. godine da u bujanovačkoj skupštini nema ni srpskih, niti romskih odbornika. Na čelu bujanovačke opštine je, takođe, Albanac i on je na tu funkciju ove godine izabran po četvrti put.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoran Stanković nije bio iznenađen takvim ishodom u bujanovačkoj opštini, te je naveo „da je to dogovoreno u nekom prethodnom periodu, na sastanku albanskih lidera sa Tiranom i Prištinom“.

Osim ovih preduzetih koraka, Tirana i Priština imaju raniji dogovor i o finansiranju izgradnje porodilišta u „Preševskoj dolini“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.