ŠVEDSKA JE POBEDILA KORONU, TO DOKAZUJU BROJKE: Oglasio se i TVORAC toliko BLAĆENOG modela BORBE s VIRUSOM!
Švedska takođe ima manje novih infekcija po danu nego njeni nordijski susedi Norveška i Danska, Foto: EPA-EFE/ STINA STJERNKVIST

zvanično

ŠVEDSKA JE POBEDILA KORONU, TO DOKAZUJU BROJKE: Oglasio se i TVORAC toliko BLAĆENOG modela BORBE s VIRUSOM!

Čak 23 od 31 evropske zemlje koje prati ECDC imale su veće stope infekcije

Objavljeno:

Dok mnoge evropske zemlje beleže novi porast broja slučajeva na nivou na kojem nisu zabležene od vrhunca pandemija covida-19, Švedska ima jednu od najnižih stopa infekcije na kontinentu.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), ova skandinavska zemlja imala je u utorak kumulativnu 14-dnevnu stopu novih slučajeva od 22,2 na 100.000 stanovnika. Za usporedbu, Španija ima stopu 279, Francuska 158,5, Češka 118, Belgija 77, a Velika Britanija 59, a sve spomenute zemlje u proleće su, za razliku od švedskog blagog pristupa, imale zaključavanje, piše britanski Gardijan.

Čak 23 od 31 evropske zemlje koje prati ECDC imale su veće stope infekcije. Novi slučajevi, o kojima se odsad u Švedskoj izveštava od utorka do petka, pojavljuju se otprilike na nivou s kraja marta, a podaci nacionalne zdravstvene agencije pokazuju da je samo 1,2 posto od 120.000 testova prošle nedelje bilo pozitivno.

Švedska takođe ima manje novih infekcija po danu nego njeni nordijski susedi Norveška i Danska. Trenutno je na intenzivnom lečenju u švedskim bolnicama 15 pacijenata s covidom-19, a u poslednjih sedam dana zabležen je samo jedan smrtni slučaj povezan s koronavirusom.

foto: Wikipedia

"Nemamo novo širenje zaraze kao što imaju mnoge druge zemlje. Na kraju ćemo videti kakvu razliku čini strategija koja je održiva i koja se može dugoročno slediti, umesto strategije koja nosi zaključavanje, pa otvaranje, pa opet lockdown i tako stalno ispočetka", rekao je Anders Tegnel, glavni švedski državni epidemiolog i arhitekta strategije bez lockdowna, za francusku televizijsku kuću France-24, dodajući da je njegova zemlja uglavnom zadovoljna celokupnom strategijom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.