ZAPADNI MEDIJI TVRDE: Putin otrovao Navaljnog, a onda dokaze poslao u Nemačku
Farsa u zapadnim medijima, Foto: Prinrscreen

NE ISKLJUČUJU TU MOGUĆNOST

ZAPADNI MEDIJI TVRDE: Putin otrovao Navaljnog, a onda dokaze poslao u Nemačku

Jedan od nemačkih političara koji se zalaže za obustavljanje projekta izgradnje gasovoda je i kandidat za kancelara Nemačke Norbert Retgen

Objavljeno:

Berlin ne isključuje mogućnost uvođenja sankcija protiv projekta „Severni tok 2“ zbog navodnog trovanja Alekseja Navaljnog. Vašington uporno insistira da se obustavi gasovod, dok se Berlin dobro branio sve do slučaja sa Navaljnim. Ruski mediji postavljaju logično pitanje - kome koristi cela priča sa takozvanim trovanjem.

Gregor Gizi, poslanik nemačkog Bundestaga logično razmišlja:

Putin, ako je krivac bio on, šalje ovamo najvažniji materijalni dokaz – čoveka, kako bismo mi ovde sve kod njega našli. Zločin mora imati neku logiku“, prenosi ZDF.

Privlači pažnju još jedna nelogičnost – najpre Kanada unosi „Novičok“ na spisak zabranjenih supstanci OZHO. Rusi čekaju da ta zabrana (u junu ove godine) stupi na snagu, i onda otruju Navaljnog upravo tom supstancom, pa ga pošalju u Nemačku da bi, pored pokušaja ubistva, bili optuženi i za kršenje Konvencije za zabranu hemijskog oružja. Čisti dobitak! Oni, kojima je takva logika sumnjiva, kao što je Gizi, dobijaju etiketu „Putinov advokat“.

Sve se vrti oko „Severnog toka 2“

Naravno, posledica tog „ruskog ludila“ je inicijativa za kažnjavanje Rusije.

Jedan od nemačkih političara koji se zalaže za obustavljanje projekta izgradnje gasovoda je i kandidat za kancelara Nemačke Norbert Retgen.

„U novoj politici odnosa prema Rusiji sve se vrti oko 'Severnog toka 2'. Ako sada završimo izgradnju ovog ruskog projekta, to će biti dokaz Vladimiru Putinu da on može sebi sve priuštiti“, kaže Retgen.

To je objavljeno na zvaničnom sajtu organizacije „Atlantski most“, koja lobira za zbližavanje SAD i Nemačke. Zamenik predsednika organizacije je – Retgen.

Optužbe i pretnje sankcijama su cele prethodne nedelje stizale iz Berlina. Iako je 27. avgusta Generalno tužilaštvo Rusije poslalo zahtev Nemačkoj da joj pošalje dokaze o navodnom trovanju – odgovora i dalje nema.

Poslanik Bundestaga Roderik Kizeveter smatra da Nemačka ni u kom slučaju ne treba predati informacije o Navaljnom Rusiji, jer ruske specijalne službe navodno samo i čekaju da dobiju podatke da bi na osnovu njih „usavršile“ „Novičok“ za naredne napade.

foto: EPA-EFE/ ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

Ko je Marija Pevčih

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, primetio je neobičnu pojavu - da svi koji su bili u pratnji Navaljnog polako odlaze u Nemačku, istakavši da se nada da će „besmisleni postupci biti prekinuti i da će Nemačka, makar radi reputacije nemačke preciznosti, ispuniti svoje obaveze prema sporazumu sa Rusijom“.

Na čudan način u priču se uplela i Marija Pevčih, jedna od osoba iz pratnje Navaljnog po Sibiru, koja je izbegla davanje iskaza ruskoj policiji, ali se iznenada pojavila u Nemačkoj bolnici „Šarite“.

Ko je Marija Pevčih? Ova misteriozna saveznica ruskog opozicionara živi u Londonu i navodno ima veze u britanskom parlamentu. Na internetu o njoj postoji veoma malo podataka. Ona je jedna od šest osoba koje su pratile Navaljnog tokom putovanja po Sibiru. Ruske televizija prikazala je snimke na kojima se vidi kako ona ulazi u nemačku bolnicu. Ruski mediji pišu da je najverovatnije ona predala flašu na kojoj su, prema pisanju nemačkih medija, pronađeni tragovi otrova.

Ali, otkud njoj flaša, kad se na snimcima Navaljnog sa aerodroma vidi samo šolja čaja. Nikakve flaše nema. A da je ranije popio otrov, Navaljni ne bi živ stigao do aviona.

I ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas imao je čudan zahtev - da Rusija omogući da OZHO preuzme istragu, i obezbediti pristup avionu kojim je leteo Navaljni u Rusiji, kao i izveštaj o analizama iz bolnice u Omsku. Koliko je to besmisleno vidi se iz podatka da je Navaljni leteo avionom S7 kompanije „Boing“, koji leti svakodnevno i vrlo je teško poverovati da nakon toliko dana, u njemu postoje tragovi otrova.

U međuvremenu, „Špigl“ piše da je još prethodnog vikenda berlinsku kliniku „Šarite“ u kojoj se leči Navaljni, posetila delegacija OZHO i dobila uzorke krvi i urina Navaljnog, što ruska strana negira.

Verzija „Novičoka“ jača – a ne ubija

„Špigl“dalje tvrdi da se u slučaju Navaljnog navodno radi o „jačoj“ verziji „Novičoka“, nego u slučaju Skripalj. Kako list piše, to je prošle sedmice potvrdio i šef nemačke obaveštajne službe BND.

Jedan od tvoraca „Novičoka“, hemičar Leonid Rink odgovara: „Da je došlo do trovanja 'Novičokom' ili bilo kojom drugom supstancom na tom nivou, on bi bio pokojnik“, rekao je Rink.

U međuvremenu Navaljni se oporavlja i „Špigl“ piše da može da govori. Prema nekim podacima, već je izrazio želju da se vrati u domovinu.

Na kraju se vraćamo glavnom cilju čitave afere – pokušajima da se zaustavi Severni tok 2. Ipak, uprkos upornim nastojanjima SAD, i još nekih zapadnih zemalja, u Nemačkoj još uvek postoji zrnce razuma – sve su češća pitanja, koliko bi kažnjavanje Rusije naštetilo Nemačkoj.

Ministar ekonomije Nemačke Peter Altmajer podseća da ne zna nijedan slučaj kada je zemlja, kao što je Rusija, izmenila svoje ponašanje zbog sankcija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / rs-lat.sputniknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.