AU, PA OVAJ ČOVEK NI NE ZNA KOME UVODI SANKCIJE: Borel je danas napravio strašnu grešku, pomešao je OVE DVE OSOBE
Kakva greška, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

DA LI JE MOGUĆE?

AU, PA OVAJ ČOVEK NI NE ZNA KOME UVODI SANKCIJE: Borel je danas napravio strašnu grešku, pomešao je OVE DVE OSOBE

Izvori agencije iz Brisela navode da su zemlje EU pripremile listu od oko 40 beloruskih zvaničnika, među kojima je i ministar unutrašnjih poslova, ali ne i predsednik Lukašenko

Objavljeno:

Evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj danas je greškom nazvao beloruskog predsednika predsednikom Ukrajine.

On je tokom sednice Evropskog parlamenta na kojoj se razgovaralo o uvođenju sankcija Belorusiji rekao da EU izbore u Belorusiji održane 9. avgusta smatra lažnim i da Lukašenko nije legitimni predsednik Ukrajine, nakon čega se ispravio i uz izvinjenje rekao Belorusije, prenosi Tas. "Izvinite, o čemu sam razmišljao?", rekao je on.

On je istakao da EU osuđuje hapšenje nekoliko hiljada demonstranata i upotrebu sile i dodao da je na vanrednoj sednici EU održane 14. avgusta odlučeno da se uvedu sankcije Belorusiji što pre.

"Pokušavamo da primenimo postepeni pristup, a ako se situacija dodatno pogorša, biće predviđene dodatne sankcije. S naše tačke gledišta, ponavljanje izbora pod nadzorom OEBS-a biće najbolje rešenje, ali do sada nam je bilo onemogućeno da na bilo kom nivou dođemo do beloruskih vlasti", rekao je Borelj.

Izvori agencije iz Brisela navode da su zemlje EU pripremile listu od oko 40 beloruskih zvaničnika, među kojima je i ministar unutrašnjih poslova, ali ne i predsednik Lukašenko, jer Nemačka i Francuska žele da ostave "otvorena vrata za mogućnost" dijaloga sa njim.

Kako se navodi, Borelj nije precizirao kada će biti odobrena ta lista i kada će sankcije stupiti na snagu, jer Kipar i dalje blokira njihovo uvođenje zahtevajući da se najpre uvedu sankcije Turskoj zbog geoloških istraživanja u vodama te zemlje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.