TRAMP IZMISLIO TAJNO NUKLEARNO ORUŽJE?! Niko ništa nije ni video ni čuo, ceo svet u NEVERICI!
Kakvo je to tajno nuklearno oružje, Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

FIKCIJA ILI STVARNOST

TRAMP IZMISLIO TAJNO NUKLEARNO ORUŽJE?! Niko ništa nije ni video ni čuo, ceo svet u NEVERICI!

Tramp je u razgovoru sa novinarom Bobom Vudvordom otkrio da postoji jedan tajni program razvoja oružja , ali sasvim je moguće da prosto izmišlja

Objavljeno:

U razgovoru sa Bobom Vudvordom u januaru, Tramp je otkrio sočan detalj na temu američke nacionalne bezbednosti. “Naprvio sam nuklearni - borbeni sistem koji niko u našoj zemlji nije imao do sada”, rekao je Tramp, kako javlja The Washington Post. “Imamo stvari kakve niste do sada videli niti čuli za njih. Imamo stvari za koji ni Putin ni Ksi nisu do sada čuli. Nema niko - to što mi imamo je neverovatno”.

Zvuči kao da Tramp govori o tajnom nuklearnom projektu, nekoj vrsti oružja koji bi mogla da se nosi sa novim i raznovrsnim oružjima koje Rusija razvija. U svojoj novoj knjizi pod naslovom Rage (Bes), Vudvord je potvrdio postojanje novog sistema ali nije mogao da iznese dodatne detalje. Eksperti i novinari su ostali bez odgovora kakvo bi to tačno oružje moglo da bude. Imamo neke dobre nagoveštaje ali malo konkretnih odgovora.

Prvi problem je što Trump nije pouzdan izvor informacija. „Niko ne zna o čemu Tramp govori, a najmanje sam Tramp“, kaže Džefri Luis, stručnjak za nuklearnu politiku i profesor na Institutu za međunarodne studije Midlbeeri uu Kaliforniji. „Svi pokušavamo da njegovo dementno buncanje uskladimo sa nekakvom uređenom stvarnošću.“

Amerika prolazi kroz proces modernizovanja nuklearnog arsenala, nedavno je istupila iz nekoliko važnih nuklearnih sporazuma, i poigrava se idejom da nastavi nuklreano testiranje. Nije van pameti da Amerika razvija nova nuklearna oružja. Nedavno je na dužnost raspoređen W76-2, “niskoemitujući” balistički projektil koji se lansira sa podmornice. Tramp je svoju nuklearnu tajnu otkrio Vudvordu u razgovoru koji se dogodio decembra 2019. Za novi projektil smo saznali u decembru, tako da je moguće da Tramp priča o tome.

Časopis Task & Purpose je spekulisao o tome da je “tajno oružje” verovatno modifikovani W7-62. Ova varijanta Trident projektila ima oko pet kilotona, što je ništa u poređenju sa W76-1 (90 kilotona) i sumanutim W88 (455 kilotona) koji se takođe mogu naći na američkim nuklearnim podmornicama.

Prema Lusiu, kao i prema novinarima koji pišu za The War Zone, verovatnije objašnjenje jeste da Tramp uopšte ne priča o nuklearnim oružjima. “Kada pomene nuklearno, meni zvuči kao da mora da se ispravi”, kaže Luis. “Tako da ne mislim da stvarno priča o nuklearnim bombama. A kaže i još par stvari koj su interesantne. Naziva to oružje neverovatnim. Priča o tome kako Ksi i Putin nemaju tako nešto i da niko nije čuo za tako nešto do sada.

Luis kaže da je Tramp koristio isti rečnik kada je pričao o još jednom novom američkom oružju - hipersoničnoj košuljici. Hipersonične ili nadzvučne košuljice su nova vrsta “tela” municije koja omogućava da projektili “jedre” krzo vazuduh, pa tako i mogućnost navigacije odbrambenih sistema pri nadzvučnim brzinama. Amerika, Kina i Rusija testiraju njihove mogućnosti sa konvencionalnom municijom. Putin je rekao da Rusija razvija nadzvučno nuklearno oružje.

Tramp je govori o hipersoničnim košuljicama u februaru i maju 2020. To je onaj čuveni super duper missile. “Tada je rekao da je neverovatan, rekao je da Ksi i Putin nemaju tako nešto i da niko nikada nije čuo za tako neešto”, kaže Luis. “A sad je rekao nešto, po mom mišljenju, veoma slično… rečniku koji je koristio u februaru i maju kada je pričao o

Ali Tramp je rekao “nuklearni” kada razgovarao sa Vudvardom. „Tačno je da kaže nuklearno“, kaže Luis. „Ne kaž: ‘čekaj, pogrešio sam’. Prosto gura dalje kroz to menjajući ono što je rekao. Priznajem, tonalno odgovaram na ono što čujem.“

Tramp na papiru i Tramp koga slušaš dve su veoma različite stvari. Na papiru izgleda da Tramp govori o novoj nuklearnoj raketi. Kad ga slušate, zvuči kao neko ko je slučajno rekao pogrešnu stvar i ispravio se.

„Jedinu stvar koju bih rekao protiv svoje hipoteze“, kaže Luis. „jeste da u insertu u koji imamo, on to ne naziva ‘super duper’. To je jedina stvar koja nedostaje... Neće doći do jednostavne korespondencije reči koje izlaze iz usta Donalda Trampa i činjenica u stvarnom svetu. Dakle, ovo otežava. Moguće je da govori o stvari koja ne postoji. Ili je moguće da govori o nečemu za šta je želeo da postoji. Možda govori o novoj seksualnoj lutki koju je dobio. Toliko je dvojen od stvarnosti."

Sa zahuktavanjem trke u nuklearnom naoružanju i raspadom američkih nuklearnih ugovora, potpuno je moguće da je Pentagon osmislio novo nuklearno oružje koje tek treba da otkrije svetu. Ali čuvanje takvog oružja u tajnosti protivno je osnovnoj ideji nuklearnog rata. Nuklearno oružje se zasniva na odvraćanju - ideja da imate toliko strašno oružje da neprijatelj neće napasti. To ne znači da oružje nije napravljeno, pa čak ni da je Tramp govorio o hipersoničnim kliznim telima. Moguće je da je on celu stvar izmislio i da su se Vudvordovi izvori pogrešili. Kao i za toliko toga u Trampovoj Beloj kući, nemoguće je raščlaniti šta su dezinformacije, šta je fikcija, a šta iskrena laž.

Sa zahuktavanjem trke u nuklearnom naoružanju i raspadom američkih nuklearnih sporazume, potpuno je moguće da je Pentagon dizajnirao novo nuklearno oružje koje tek treba da otkrije svetu. Ali čuvanje takvog oružja u tajnosti protivno je osnovnoj ideji nuklearnog rata.

Nuklearno oružje zasniva se na odvraćanju - ideja je da imate toliko strašno oružje da neprijatelj neće napasti. To ne znači da nije razvijeno, pa čak ni da je Tramp govorio o hipersoničnim kliznim telima. Moguće je da je on celu stvar izmislio i da su se Vudvordovi izvori pogrešili. Kao i za toliko toga u Trampovoj Beloj kući, nemoguće je raščlaniti šta su dezinformacije, šta je fikcija, a šta namerna laž.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Vice.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.