NA VENERI SU PRONAĐENI TRAGOVI ŽIVOTA: Neverovatno je pomisliti, ali to je JEDINO OBJAŠNJENJE!
Venera / Ilustracija, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

NA VENERI SU PRONAĐENI TRAGOVI ŽIVOTA: Neverovatno je pomisliti, ali to je JEDINO OBJAŠNJENJE!

Do ovog senzacionalnog otkrića astronomi su došli tako što su u atmosferi Venere, na visini od 50-ak kilometara, detektovali fosfane

Objavljeno:

Tragovi plina koji "plutaju" kroz oblake Venere mogli bi da budu od živih organizama, tj. neke vrste mikroba različitih od onih koje poznajemo na Zemlji, piše Guardian.

Do ovog senzacionalnog otkrića astronomi su došli tako što su u atmosferi Venere, na visini od 50-ak kilometara, detektovali fosfane. Istovremeno, nisu uspeli da otkriju drugi proces kojim bi mogli da objasne ovu pojavu, osim kao produkt nekog organizma.

Ova pojava takođe je otvorila vrata mogućnosti da je na Veneri (s prosečnom temperaturom većom od 460 stepeni Celzijusevih) opstao neki oblik života koje ogromna toplota nije uništila.

Naime, Venera je tokom dve milijarde godina imala umerenu temperaturu i okean, ali danas je planeta prekriven gustim slojem ugljičnog dioksida. Oblaci u atmosferi planeta pak sadrže čestice čiji sastav uglavnom čini sumporna kiselina.

Stanje na Veneri je toliko loše da su mnogi naučnic verovali da je planeta zapravo mrtav. Neki stoga smatraju da fosfani nisu nusproizvod "plutajućih" stanovnika Venere. Ipak, organizmi se još uvek čine kao najlogičnija pretpostavka.

- Neverovatna je i pomisao da bi tu nešto moglo da živi okruženo sumpornom kiselinom. Svi geološki i fotohemijski procesi koje poznajemo su suviše neprikladni da bi mogli da proizvedu fosfane kakve smo videli - smatra profesorka Džejn Greaves sa Univerziteta u Kardifu.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.