OVO JE IMPERATIV I BEZ ODLAGANJA MORA DA SE RASVETLI! Makron traži od Putina da objasni trovanje Navaljnog
Vladimir Putin, Emanuel Makron, Foto: EPA/Ludovic Marin

reakcija

OVO JE IMPERATIV I BEZ ODLAGANJA MORA DA SE RASVETLI! Makron traži od Putina da objasni trovanje Navaljnog

Makron je u telefonskom razgovoru rekao Putinu da je “imperativ da se bez odlaganja rasvetle sve okolnosti ovog pokušaja ubistva i ko je odgovoran”, navodi se u saopštenju francuskog predsedništva

Objavljeno: 15:27h

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je svog ruskog kolegu Vladimira Putina da hitno rasvetli "pokušaj ubistva" opozicionara Alekseja Navaljnog nakon što su francuski testovi potvrdili upotrebu nervnog agensa Novičok.

Makron je u telefonskom razgovoru rekao Putinu da je “imperativ da se bez odlaganja rasvetle sve okolnosti ovog pokušaja ubistva i ko je odgovoran”, navodi se u saopštenju francuskog predsedništva, a prenosi France24.

Takođe je obavestio Putina da je francuska lična analiza potvrdila nemački zaključak da je Navaljni otrovan Novičokom što je „u suprotnosti sa međunarodnim normama o upotrebi hemijskog oružja“.

Putin je rekao Makronu da je „neprimereno“ iznositi neosnovane optužbe protiv Rusije zbog sumnje na trovanje Navaljnog, rekao je Kremlj.

Naime, ruski lider je takođe rekao je da je njegova zemlja tražila da Nemačka preda rezultate medicinskih testova uzetih od Navaljnog, navodi se u saopštenju Kremlja.

Nemačka vlada saopštila je danas da su laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile sopstvene nalaze da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom Novičok.

Portparol kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert rekao je da je Nemačka zatražila od Francuske i Švedske „nezavisnu proveru nemačkih dokaza (o trovanju Novičokom) na osnovu novih uzoraka uzetih od Navaljnog“, koji se nalazi na lečenju u Berlinu.

„Rezultati ovog pregleda u specijalizovanim laboratorijama u Francuskoj i Švedskoj sada su dostupni i potvrđuju nemačke dokaze (o trovanju Novičokom)“, rekao je Zajbert.

Rekao je i da Nemačka još uvek čeka ishod odvojene procene od strane OPCV-ovog globalnog nadzornog tela za hemijsko oružje.

Na osnovu nalaza tri evropske laboratorije, međutim, Zajbert je rekao da Nemačka “obnavlja poziv Rusiji da da izjavu o događajima” slučaja Navaljni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.