JOŠ UVEK NIJE DEMANTOVANA OVA TEORIJA: Putin je 2 DANA pred napad 11. septembra pozvao Buša i rekao mu da se ČUVA!
Da su Rusi upozoravali Amerikance nije nova vest, Foto: Printscreen

druga strana

JOŠ UVEK NIJE DEMANTOVANA OVA TEORIJA: Putin je 2 DANA pred napad 11. septembra pozvao Buša i rekao mu da se ČUVA!

Logično je i odakle Rusiji potencijalna saznanja

Objavljeno:

Oko terorističkih napada na njujorške kule bliznakinje do današnjeg dana kolaju brojne teorije zavere. One mahom govore o tome da su Amerikanci znali šta im se sprema, ali da su sve najave terorističkog napada ignorisali.

Sada se pojavila nova, a u nju je upleten glavom i bradom ruski predsednik Vladimir Putin. S obzirom da se bliži godišnjica tragedije ne čudi trenutak objave.

foto: Printscreen

Dakle, Putin je, navodno, dva dana pre napada nazvao tadašnjeg predsednika SAD-a Džordža Buša (mlađeg) i rekao mu da su njegovi izvori saznali da se nešto opasno sprema. Napisao je to u svojoj knjizi bivši analitičar CIA-e Džorž Bibi, prenose uglavnom ruski mediji koji tvrde da je Putin upozorio kako je "ruska obaveštajna služba otkrila simptome predstojeće terorističke kampanje", "nečega što se odavno sprema" i "potiče iz Avganistana".

Da su Rusi upozoravali Amerikance nije nova vest, njihovi obaveštajci su posle napada rekli da su imali saznanja o planovima Al-Kaide, no ovo je prva vest da je i Putin lično bio uključen u čitavu priču. Vesti navode i to da izvor Džorž Bibi nije bilo ko, već da se radi o čoveku koji je bio glavni analitičar CIA za Rusiju, a bio je i savetnik američkog potpredsednika Dika Čejna za Rusiju, Evroaziju i obaveštajna pitanja.

foto: AP

Logično je i odakle Rusiji potencijalna saznanja. U Avganistanu su ratovali i od tada to područje stalno drže na oku. No, raspravlja se sad i zašto je ova informacija ignorisana. Kao jedan od ključnih razloga citira se teza bivše državne sekretarke SAD-a Kondolize Rajs objavljen u njenim memoarima, u kojima je priznala da su odbačena sva ruska upozorenja.

Gospođa Rajs je u memoarima napisala da im je bilo sumnjivo što Rusi govore o ekstremistima koje u Pakistanu finansira Saudijska Arabija. Smatrali su kako su Rusi ogorčeni na Pakistan (koji je američki saveznik) zbog njihove podrške avganistanskim mudžahedinima za vreme sovjetske intervencije u Avganistanu te da je to bio glavni motiv njihovih upozorenja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.