UPRAVO SU OBJAVLJENJE NAJCRNJE MOGUĆE VESTI: Pa DA LI JE REALNO da smo ovo uradili?
U 50 godina nestalo dve trećine svih divljih životinja, Foto: Printscreen/youtube

PORAŽAVAJUĆE

UPRAVO SU OBJAVLJENJE NAJCRNJE MOGUĆE VESTI: Pa DA LI JE REALNO da smo ovo uradili?

Izveštaj o stanju planete 2020. pokazuje da ubrzano uništavanje prirode, kao posledica ljudskih aktivnosti, ima katastrofalne uticaje ne samo na populacije divljih vrsta nego i na ljudsko zdravlje

Objavljeno:

Svetska populacija sisara, ptica, vodozemaca, gmizavaca i riba u proseku je smanjena za dve trećine u manje od pola veka, otkriva izveštaj o stanju planete 2020. svetske organizacije za zaštitu prirode WWF, koja zbog toga poziva na hitne mere.

U WWF-u tvrde kako je to velikim delom rezultat uništavanja okoline, što doprinosi i pojavi bolesti poput pandemije covida-19, pa pozivaju na hitne mere kako bi se trend do 2030. preokrenuo zaustavljanjem uništavanja prirodnih staništa i reformom prehrambenog sistema.

Izveštaj o stanju planete predstavlja sveobuhvatnu studiju stanja prirode kroz Indeks živuće planete (Living Planet Index, LPI), koji prati stanje broja populacija divljih vrsta.

"Iako ti pokretači uključuju prenamenu zemljišta i trgovinu divljim vrstama, glavni uzrok dramatičnog smanjenja populacija gubitak je i degradacija staništa, uključujući i seču šuma, sve zbog načina proizvodnje hrane", tvrdi WWF.

Izveštaj o stanju planete 2020. pokazuje da ubrzano uništavanje prirode, kao posledica ljudskih aktivnosti, ima katastrofalne uticaje ne samo na populacije divljih vrsta nego i na ljudsko zdravlje i sve druge aspekte ljudskih života, ističe generalni direktor WWF Internationala Marco Lambertini.

Najugroženija je biološka raznolikost slatkovodnih ekosistema. Od 1970. populacije slatkovodnih vrsta smanjile su se za 84 posto, više nego one koje žive u šumama ili okeanima. Svetske reke pretrpane su postojećom i planiranom infrastrukturom, potrošnja vode raste iz godine u godinu, slatkovodna ribolovna područja prepolovljena su, a životi miliona ljudi postaju sve nesigurniji, kažu u WWF-u.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.