Dozvoljene igre Boga: SAD dale zeleno svetlo za eksperimente sa matičnim ćelijama
Foto: Thinkstock

budućnost je stigla

Dozvoljene igre Boga: SAD dale zeleno svetlo za eksperimente sa matičnim ćelijama

Naučnici koji se bave ovim istraživanjima tvrde da se mogu sprečiti neželjeni ishodi i ističu da su benefiti za medicinska istraživanja višestruki, zbog čega je doneta odluka da se finansiranja ipak odobrena
Objavljeno: 15:19h

Federalne vlasti u SAD planiraju da skinu moratorijum sa finansiranja eksperimenata u kojima se koriste ljudske matične ćelije u kombinaciji sa životinjskim embrionima.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kako prenosi magazin "Sajens", Nacionalni zdravstveni institut je predložio zakonske promene prema kojima bi naučnici dobijali sredstva da eksperimentišu sa organizmima koji su delom ljudski, a delom životinjski, takozvanim himerama, ali isključivo pod strogo kontrolisanim uslovima.

13 čudnih poslova koji su basnoslovno dobro plaćeni: #7 mogu da rade baš svi! (FOTO) (GIF) (VIDEO) - Istraživanja sa himerama bi prolazila kroz poseban nivo etičkih provera, ali bi pojedina od sada mogla da dobijaju dozvole i finansije - navodi magazin. Moratorijum je uveden pre godinu dana, nakon rastućih etičkih zabrinutosti. Naučnici koji se bave ovim istraživanjima tvrde da se mogu sprečiti neželjeni ishodi i ističu da su benefiti za medicinska istraživanja višestruki, zbog čega je doneta odluka da se finansiranja ipak odobrena. - Ovo je korak napred, ali mi i dalje ne znamo kakve će biti odluke od slučaja do slučaja - kaže Šon Vu sa Stenforda, koji se bavi istraživanjem matičnih ćelija.

foto: Thinkstock
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.