ČELNIK ATLANSKOG SAVEZA POHVALIO DOGOVOR IZ VAŠINGTONA: Ovo je samo početak ISTORIJSKOG PROCESA!
Istorija se piše u Vašigtonu, Foto: Printscreen/Youtube/ OtvoreniStudio

dobre vibracije

ČELNIK ATLANSKOG SAVEZA POHVALIO DOGOVOR IZ VAŠINGTONA: Ovo je samo početak ISTORIJSKOG PROCESA!

Vilson je istakao da je važno da postoje mehanizmi da se omogući implementacija sporazuma

Objavljeno:

Dokumenta koja su Beograd i Priština potpisali u Beloj kući trebalo bi posmatrati kao deo šireg istorijskog procesa, ocenio je izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) izneo stav da bi u nastavku procesa trebalo da postoji zajednička posvećenost SAD i EU za pružanje podrške, ali i ostvarivanje pritiska na dve strane da se postignuti sporazumi primene.

Na pitanje da li ekonomija može pomoći da se postigne finalni politički dogovor, Vilson je odgovorio da je, mada je tema ekonomski fokusirana, politička odluka da se ide napred s tim.

Komentarišući činjenicu da će Priština prestati da podnosi zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama na godinu dana, Vilson je ocenio da je taj korak značajan i daje svim stranama vremenski okvir od godinu dana da se zaista fokusiraju na postizanje međusobnih dogovora, umesto da se takmiče jedna s drugom.

Vilson je istakao da je važno da postoje mehanizmi da se omogući implementacija sporazuma.

On je izrazio nadu da će obe strane same preuzeti odgovornost, ali je dodao da smatra da će se od SAD i EU kao partnera očekivati da ih drži odgovornima za ono na šta su se obavezale.

Komentarišući reakciju portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova nakon sporazuma u Vašingtonu, Vilson je ocenio da je neuobičajen potez Kremlja da minimizira, ponižava.

"To podvlači, zaista, razvoj geopolitičke tranzicije koja se dešava na Balkanu i koja se odvija tako da Zapadni Balkan nalazi svoje mesto u Evropi", rekao je Vilson.

On je ocenio da to predstavlja priznanje Kremlja da im je nelagodno što su predsednik Aleksandar Vučić i Srbija, naročito, otvorili put ka veoma drugačijoj vezi i partnerstvu sa SAD.

Komentarišući priznavanje tzv. Kosova od Izraela i premeštanje i otvaranje ambasada u Jerusalimu, Vilson je rekao da je to deo neočekivane diplomatije koja je proizašla iz Trampove administracije. Na pitanje da li će dve strane postići dogovor, Vilson je odgovorio da je to proces i izrazio uverenje da će biti još sporazuma i na kraju sveobuhvatni dogovor Beograda i Prištine.

"Hoće li dogovor postići sutra? Verovatno neće. Ne rešavaju se ova velika pitanja za 24 sata", istakao je Vilson i dodao da mislim da će to najefikasnije ići ako SAD i EU budu radile zajedno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.