BIVŠI ŠEF SVETSKE BANKE IMA JEZIVO PREDVIĐANJE: Svet bi USKORO mogao IZGLEDATI kao 1900. GODINE!
Zelik je rukovodio Svetskom bankom od 2007. do 2012. godine, Foto: Printscreen

nije dobro

BIVŠI ŠEF SVETSKE BANKE IMA JEZIVO PREDVIĐANJE: Svet bi USKORO mogao IZGLEDATI kao 1900. GODINE!

Prema njegovom mišljenju, prenosi Bi-Bi-Si, jedini način da se svetska privreda izbori sa recesijom jeste međudržavna saradnja

Objavljeno: 11:39h

Bivši predsednik Svetske banke Robert Zelik upozorio je da bi svet ponovo mogao da izgleda kao 1900. godine ukoliko države ne budu radile zajedno na rešavanju aktuelne krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Zelik, koji se sada bavi konsultantskim poslom, bio je svojevremeno direktor banke Goldman Saks i zamenik američkog državnog sekretara, a savetovao je šest američkih predsednika, između ostalih, Džordža Buša starijeg i Džordža Buša mlađeg. Prema njegovom mišljenju, prenosi Bi-Bi-Si, jedini način da se svetska privreda izbori sa recesijom jeste međudržavna saradnja, dok bi napetost između Kine i Amerike mogla dodatno da pogorša situaciju.

Ukoliko se zemlje budu udaljavale od globalizacije i sledile nacionalne interese, svet bi, navodi, više mogao da liči na stanje iz 1900. godine.

Zelik je rukovodio Svetskom bankom od 2007. do 2012. godine, u vreme globalne finansijske krize, o čemu kaže: „Kriza 2008. i 2009. bila je vrlo ozbiljan događaj, ali imali smo saradnju grupe G20 i centralnih banaka. Predsednici Džordž Buš i Barak Obama bili su deo međunarodnih napora zajedno s tadašnjim britanskim premijerom Gordonom Braunom. Čak je i Kina tada sarađivala na razne načine. Danas nemamo taj osećaj saradnje”. On je pozvao SAD da sarađuju s Kinom u pronalaženju rešenja za pandemiju umesto da je optužuju za pandemiju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.