PRVO POJAVLJIVANJE BLEJKA U JAVNOSTI OD PUCNJAVE: Crnac u kojeg je policajac ISPALIO 7 METAKA rekao da NIJE KRIV
Džejkob Blejk, Foto: Printscreen

izjava

PRVO POJAVLJIVANJE BLEJKA U JAVNOSTI OD PUCNJAVE: Crnac u kojeg je policajac ISPALIO 7 METAKA rekao da NIJE KRIV

U međuvremenu, Blejkovo stanje se popravilo od incidenta. On je pušten sa intenzivne nege, a njegov otac je rekao da je optimističan po pitanju budućnosti.

Objavljeno:

Afroamerikanac Džejkob Blejk, kojeg je beli policajac upucao sedam puta u leđa, pojavio se pred sudom u Viskonsinu juče popodne putem telekonferencione veze iz svog bolničkog kreveta i izjavio da nije kriv za višestruke optužbe, uključujući navodni seksualni napad koji je prethodio pucnjavi.

Blejk (29), koji je nakon incidenta u Kenoši 23. avgusta ostao paralizovan od struka nadole, pojavio se preko “Zuma” u plavoj košulji i žutoj kravati, preneo je “Dejli mejl”. On se izjasnio da nije kriv za seksualni napad, nezakonit upad na tuđi posed i uznemiravanje.

Blejkov advokat Patrik Kaferti, koji je sedeo pored njegovog kreveta, ukazao je da je ovaj radio kao moler i da nema krivični dosije niti je bio osuđivan u bilo kojoj američkoj državi. Sud je Blejku odredio kauciju, a očekuje se da će izbor porote biti 9. novembra.

“Dejli mejl” navodi da Blejk nije govorio tokom veze, osim što je odgovorio sudskom zvaničniku sa “da, gospodine”, kad je upitan da li razume postupak. Njegovo pojavljivanje na sudu u petak je prvi put da je Blejk viđen u javnosti otkako je objavljen snimak pucnjave.

Blejka je u leđa pogodio policajac Rasten Šeski tokom pokušaja da mu uruči nalog povezan sa napadom na bivšu devojku u julu. Žena, koja je majka troje Blejkove dece, rekla je policiji da je on provalio u njenu kuću 3. maja i seksualno je napao, nakon čega je ukrao njen kamionet i debitnu karticu.

foto: ATTORNEYCRUMP / INSTAGRAM

U vreme pucnjave Blejk je bio tražen po tri tačke optužnice za koje se danas izjasnio da nije kriv. Njegov advokat Ben Kramp tvrdi da je Blejk pokušavao da izmiri porodičnu svađu. Iz Ministarstva pravde su saopštili da je u Blejkovom vozilu pronađen nož koji je hteo da uzme kad je upucan, ali nije rečeno da li ga je on držao u ruci kad je policija pokušala da ga uhapsi.

Mladić koji je snimio pucnjavu, 22-godišnji Rejzijan Vajt, rekao je da je čuo policiju kako viče Blejku da baci nož pre pucnjave, ali da nije video nož u njegovoj ruci. Policija Kenoše tvrdi da je Blejk imao nož i odbio naređenje da ga baci, već se borio sa njima i čak stavio ruke jednom policajcu oko vrata. Policija je dvaput upotrebila “tizer”, ali to ga nije zaustavilo.

U međuvremenu, Blejkovo stanje se popravilo od incidenta. On je pušten sa intenzivne nege, a njegov otac je rekao da je optimističan po pitanju budućnosti.

- Ipak, ne može da se kreće – dodao je Džejkob Blejk stariji.

On je naveo da nije pričao sa sinom oko dešavanja koja su prethodila incidentu, ali da “ništa što je on uradio ne opravdava da ga sedam puta pogode u leđa”.

Pucnjava, kojoj je prisustvovalo troje Blejkove dece koja su sedela u automobilu parkiranom ispred kuće njegove bivše, podstakla je nasilne proteste koje su stavile Viskonsin u epicentar nacionalne debate oko policijske brutalnosti i rasne diskriminacije.

Tokom tri dana, navodi “Dejli mejl”, zapaljene su desetine požara i uništene neke firme u Kenoši. Dva dana nakon incidenta s Blejkom, 17-godišnjak iz Ilinoisa došao je u Kenošu sa puškom i ubio dvoje ljudi a ranio treću osobu.

U četvrtak se demokratski predsednički kandidat Džozef Bajden sreo sa Blejkovom porodicom tokom posete Kenoši, dok je sa Džejkobom razgovarao preko telefona. I predsednik i kandidat republikanaca Donald Tramp doputovao je u Kenošu u utorak, ali nije razgovarao sa Blejkovom porodicom.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.