LOŠE VESTI STIŽU IZ KANADE: Pokazuju tačno ŠTA NAM JE KORONA URADILA
Predviđa se spor ekonomski oporavak Kanade, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ FRED DUFOUR / POOL

KANADSKA EKONOMIJA

LOŠE VESTI STIŽU IZ KANADE: Pokazuju tačno ŠTA NAM JE KORONA URADILA

Studija konstatuje da porast ekonomije Kanade zavisi od trgovine i dešavanja u SAD

Objavljeno: 07:53h

Nova studija istraživačkog centra Konferencijski odbor Kanade, neprofitne i nestranačke organizacije, predviđa spor ekonomski oporavak zemlje od posledica pandemije korona virusa.

Nova analiza koju je objavio kanadski radio RCI, sugeriše da će oporavak ipak trajati nešto duže nego sto je rečeno u prethodnim procenama.

Proučavajući podatke o bruto domaćem proizvodu (BDP) za prvi i drugi kvartal, uz značajan pad u drugom kvartalu (12,1%), studija odbora smatra da će realni BDP Kanade za čitavu godinu verovatno pokazati pad od 8,2 procenta.

Studija konstatuje da porast ekonomije Kanade zavisi od trgovine i dešavanja u SAD.

Predviđanje ukazuje da bi SAD trebalo da započnu oporavak sa porastom za oko 5,0 procenata u 2021. godini. Međutim, potencijalni oporavak kvalifikovan je zabrinutošću zbog ponovnog porasta slučajeva virusa u SAD, što je dovelo do više obustava rada u industriji zabavnih i prehrambenih usluga.

Što se tiče kanadskih provincija pojedinačno, proizvođači energije u Alberti, Saskacevanu i Njufaundlendu pogođeni su ograničenjima virusa i strmim padom cena nafte.

Primorske pokrajine na istočnoj obali Kanade nisu toliko ozbiljno pogođene COVID-om i bile su u stanju da ponovo otvore fabrike i kompanije. Međutim, ostali faktori su naštetili, poput važnog ribolova jastoga gde je prodaja opala zbog male potražnje tokom pandemije.

Ontario i Kvebek, najnaseljenije provincije, nisu bile toliko loše pogođene koliko su mogle da budu, jer su mnoge kompanije, uključujući i finansijski sektor, bile u stanju da obezbede da njihovi zaposleni obavljaju svoj posao od kuće.

Britanska Kolumbija je zabeležila najmanji privredni pad i očekuje se da se oporavi malo brže od ostalih provincija.

Širom zemlje efekti pandemije su ublaženi vladinim programima finansiranja za hitne slučajeve. Milioni Kanađana su izgubili posao i dobili pomoć kao i ogroman broj preduzeća, ali to je rezultiralo deficitom i rekordnim državnim dugom.

Nedavno istraživanje ovog meseca odražava i neke druge probleme građana.

Legerova anketa o Kanađanima i Amerikancima otkrila je da je više od četvrtine ispitanika (Kanađani 28%, Amerikanci 30%) izrazilo strah da će biti otpušteni sa svojih radnih mesta do kraja ove godine.

Kada je u pitanju finansijska situacija pojedinaca u ovoj godini u odnosu na prošlu godinu, mala većina smatra da je približno ista (Kanada 55%, američka 51%), ali značajan broj ispitanika oseća da je njihova situacija i situacija njihove porodice lošija (Kanada 32%, Sjedinjene Države 28%).

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.