ŠOKANTNA PORUKA SPECIJALNOG IZASLANIKA SZO: Da li je moguće da je ovo rekao da KORONU I ŠVEDSKU?
Švedska pohvaljena zbog načina na koji je odgovorila na pandemiju koronavirusa, Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

UGLEDATI SE NA ŠVEDSKU

ŠOKANTNA PORUKA SPECIJALNOG IZASLANIKA SZO: Da li je moguće da je ovo rekao da KORONU I ŠVEDSKU?

Nabarro je karantin opisao kao "tup instrument" čiji udarac nanese štetu svakome, pogotovo siromašnima i malim poduzetnicima

Objavljeno: 08:20h

Jedan od šest posebnih izaslanika Svetske zdravstvene organizacije (WHO) za pitanja koja se tiču koronavirusa i Covida-19 nahvalio je Švedsku zbog načina na koji je ta zemlja odgovorila na pandemiju te konstatirao da bi se druge zemlje na nju trebale ugledati kada se radi o dugoročnoj borbi protiv virusa, piše Bloomberg.

Gostujući u novozelandskoj radijskoj emisiji Magic Talk, dr. David Nabarro rekao je da bi sve zemlje trebale težiti borbi protiv virusa koja se temelji na ponašanju koje je svugde prihvaćeno. Nabarro je rekao da je poverenje ključno za stvaranje održive strategije za borbu protiv koronavirusa te da je Švedska tu najdalje dogurala.

Ta je zemlja uvela puno manje restrikcija od drugih zemalja te se u svojoj borbi oslonila na to da će se građani ponašati odgovorno te da će slediti upute nadležnih zdravstvenih tela. - Švedska je vlada imala povjerenje u svoje građane, a oni su imali povjerenje u državu, dodao je Nabarro.

Stopa mortaliteta od Covida-19 u Švedskoj i dalje je viša nego što je to slučaj u drugim zemljama te iznosi 57 umrlih na 100 tisuća stanovnika. Međutim, stopa rasta broja novozaraženih i preminulih značajno je pala u odnosu na kraju juna.

Takav razvoj situacije naveo je Nacionalnu zdravstvenu agenciju Švedske da predloži da se minimalan broj ljudi na nekim javnim okupljanjima s 50 poveća na 500. Istovremeno, druge zemlje zbog povećanja broja zaraženih uvode strože mere i restrikcije.

Nabarro je karantin opisao kao "tup instrument" čiji udarac nanese štetu svakome, pogotovo siromašnima i malim poduzetnicima.

Komentarišući Nabarrove izjave u razgovoru za novine Svenska Dagbladet, ravnatelj Nacionalne zdravstvene agencije Švedske Johan Carlson rekao je da je Švedska jedna od retkih zemalja koja je uspela ograničiti širenje zaraze. "Ona se u mnogim evropskim zemljama brzo vraća. Ja to upoređujem s otvaranjem boce šampanjca", rekao je Carlson.

Švedska strategija borbe protiv pandemije koronavirusa nije imuna na kritike. Profesor virologije sa švedskog Sveučilišta Umea Fredrik Elgh tvrdi da je velik broj smrtno stradalih od Covida-19 dokaz da mekaniji pristup ne funkcioniše. - Imamo gotovo šest hiljada preminulih. Izdali smo svoje starije, rekao je. - Trebali bismo više testirati i bolje pratiti kretanje građana, ali Nacionalna zdravstvena agencija to ne želi.

Carlson je u ponedjeljak na konferenciji za medije rekao da misli da se zemlja treba pripremiti da će se koronavirusom boriti nekoliko narednih godina. - Pogrešio je svako ko misli da će pandemija završiti sledećeg eta jer ćemo imati vakcinu, dodao je.

Inače, u ponedjeljak su švedski mediji objavili da je Johan Giesecke, bivši glavni državni epidemiolog, veliki protivnik lockdowna i mentor trenutnog glavnog švedskog epidemiologa Andersa Tegnella, imenovan za potpredsednika savetodavnog odbora Svetske zdravstvene organizacije za opasne infekcije koji, između ostalog, formira i WHO-ovu strategiju za borbu protiv koronavirusa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.