DIJALOG JE JEDINO REŠENJE: Oglasio se ŽOSEP BOREL i iznervirao MNOGE!
Foto: Printscreen

Mirno

DIJALOG JE JEDINO REŠENJE: Oglasio se ŽOSEP BOREL i iznervirao MNOGE!

Spor u istočnom Sredozemlju nastao je oko sukoba Turske i Grčke oko prava za istraživanje nalazišta nafte i gasa

Objavljeno:

Šef diplomatije EU Žosep Borel u telefonskom razgovoru s turskim ministrom spoljnih poslova Melvutom Čavušoguluom izrazio je očekvanje EU da će se kroz dijalog sputstiti tenzije i naći mirno rešenje za istočni Mediteran.

"Želimo dijalog umesto jedonstranih poteza koji podižu tenzije. Želimo put ka zdravijim odnosima, a samo kroz dijalog se može doći do stabilnosti i trajnog rešenja, što je važno za odnose EU i Turske", rekao je portparol EU Peter Stano.

Stano je izjavio da je šef diplomatije EU jutros u telefonskom razgovoru obavestio turskog kolegu o zaklučcima Saveta ministra EU koji su u petak u Berlinu jasno poručili da od Turske očekuju da zaustavi jednostrane akcije u istočnom Mediteranu i vrati se dijalogu.

Ako dijalog izostane i napretka nema, EU je već preduzela korake kako bi reagovala na takvo ponašenje Turske koje je predmet zabrinutosti zemlja čalnice i cele Unije, navodi Stano.

Savet EU je u petak najvio da će ukoliko napredak u dijalogu izostane u septembru razmotriti dodantne restriktivne mere prema Ankari.

Spor u istočnom Sredozemlju nastao je oko sukoba Turske i Grčke oko prava za istraživanje nalazišta nafte i gasa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.