IZ ŠVAJCARSKE STIGLA PRAVA ISTINA O KORONI U SRBIJI I HRVATSKOJ: Ovo su svi slutili, a sad je POTVRĐENO!
Hrvatska je na poslednjem mestu po broju obavljenih testiranja u Evropi, Foto: EPA-EFE/ DAVID MARIUZ

POTVRĐENO!

IZ ŠVAJCARSKE STIGLA PRAVA ISTINA O KORONI U SRBIJI I HRVATSKOJ: Ovo su svi slutili, a sad je POTVRĐENO!

Za mali broj testiranja Hrvati se pravdaju da nemaju veće kapacitete, a privatne laboratorije ne vrše testiranje jer nemaju opremu, a ona se ne može kupiti na svetskom tržištu

Objavljeno:

Prema dostupnim podacima Hrvatska je na poslednjem mestu po broju obavljenih testiranja na koronavirus u Evropi. U Hrvatskoj je prema podacima Worldometera do sada napravljeno 38.376 testova na milion stanovnika, što ih na svetskoj listi smešta tik iznad Irana (37.297) i Iraka (37.233), a ispod Kirgistana (40.933) i Uzbekistana (41.080), piše Večernji list.

Nakon njih, najmanje u Evropi testira Mađarska (41.948 testiranja na milion stanovnika) te Slovačka (59.263). U okruženju, Slovenija je do sada obavila 74.460 testova na milion stanovnika, BiH je testirala 54.508 na milion stanovnika, a Srbija 102.558.

Na vrhu lestvice su Malta, Danska i Ujedinjeno Kraljevstvo sa 223.387 testova na milion stanovnika. UK je u prolećnom udaru bio žestoko zahvaćen zarazom i zabeležili su više od 41 hiljadu preminulih, zato verovatno više testiraju, ali su i njihovi građani svesniji zaraze.

Za mali broj testiranja Hrvati se pravdaju da nemaju veće kapacitete, a privatne laboratorije ne vrše testiranje jer nemaju opremu, a ona se ne može kupiti na svetskom tržištu.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje se da se mora testirati dovoljno uzoraka da se postotak pozitivnih slučajeva održava ispod 5 posto, smatra Nenad Ban, profesor na švajcarskom Saveznom tehnološkom institutu (ETH), jer ako to nije slučaj, onda je sigurno da se veliki broj obolelih nikada ne dijagnosticira što onemogućuje praćenje kontakata i održavanje epidemije pod kontrolom.

- Dok se u Hrvatskoj ne poveća broj testiranja, neće biti moguće efikasno slediti slučajeve i sprečiti daljnje širenje bolesti. Veći postotak pozitivnih testova direktno je povezan s nekontrolisanim širenjem koronavirusa. Trenutno su Hrvatska i Ukrajina na neslavnom prvom mestu u Evropi što se tiče te statistike. Jako je važno da se ljudi sa simptomima testiraju, a ne da nastave aktivnosti kao obično jer se jedino tako može zaustaviti lanac transmisije virusa - kazao je on.

Infektolog Ednan Drljević nedavno je za medije govorio kako je moguće da jedna zemlja više testira, a ima manje novozaraženih.

- Vi u broju tih novopozitivnih ne znate koji su prvozaraženi, a koji su kontrolno pozitivni. Ta statistika može biti jako varljiva. Jako je važno i koga testirate. Dobar epidemiolog odredi ko je sumnjiv. Ali, pošto mi imamo jako malo epidemiologa i ne znam koliko su kvalitetni, tako da se mnogi sada bave epidemiologijom - određuju ko će se testirati i koliko će se testirati. Ako s ulice uzmete, bezveze testirate, onda nećete nikoga dobiti. Morate tačno znati koga testirate, od toga zavisi i od broja testova - kazao je on.

(Espreso.co.rs / klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.