OVO JOŠ NISMO DOŽIVELI, OBJAVLJENA VELIKA VREMENSKA PROGNOZA ZA JESEN: Stižu TROPSKE OLUJE, ali to NIJE SVE!
Kakvo nas vreme očekuje s jeseni, Foto: Luka Stojanović

VREMENSKA PROGNOZA ZA JESEN

OVO JOŠ NISMO DOŽIVELI, OBJAVLJENA VELIKA VREMENSKA PROGNOZA ZA JESEN: Stižu TROPSKE OLUJE, ali to NIJE SVE!

Prelazak leta u jesen, navodi se, neće biti uočljiv za mnoge Evropljane, zato što će se visoke temperature u zapadnim i centralnim područjima kontinenta zadržati sve do kraja septembra

Objavljeno:

Meteoservis AccuWeather objavio je veliku vremensku prognozu za jesen u Evropi i kako se čini - uopšte neće ličiti na jesen u Evropi.

Za početak jesenje sezone, očekuju se tropske oluje. Prema AccuWeather meteorologu Tajleru Rojsu, tropske kišne oluje mogle bi da pogode Evropu u različitim oblicima, od blagih vetrova do snažnih naleta, od malo kiše do obilnih poplava. Viši AccuWeather meteorolog Alan Repert dodaje da neka područja Španije, Portugala i Francuske mogu da imaju koristi od tih kišnih oluja, jer je leto na nekim mestima donelo sušu.

“Prema podacima o severnim olujama u prvoj polovini sezone, severozapadna Evropa, britanska ostrva, područje od Norveške do severnog dela Francuske i severna Nemačka, mogli bi da očekuju veću pretnju olujnih vetrova nego južni deo Francuske i Portugal. To ne znači da neće biti određenih utecaja i na jugozapadni deo Evrope tokom jeseni”, rekao je Rojs.

U drugom delu jeseni, obrazac će se promeniti, pa će olujne staze doneti povećani rizik za južnu Francusku i Portugal, dok će se pretnja za Nemačku i severnu Francusku smanjiti.

Međutim, oluje karakteristične za tropske krajeve neće biti jedina čudna pojava za jesenji period u Evropi – kako sad deluje, u prvom delu će biti kao leto, dok se sneg očekuje i ranije nego inače.

Letnje temperature usred jeseni

Prelazak leta u jesen, navodi se, neće biti uočljiv za mnoge Evropljane, zato što će se visoke temperature u zapadnim i centralnim područjima kontinenta zadržati sve do kraja septembra. U Španiji bi kombinacija vrućine i suše mogla da donese nadprosečno toplo vreme u prvom delu jeseni.

“To bi moglo da znači da će gradovi poput Pariza, Frankfurta, Luksemburga, Kelna i Berlina mogli da imaju temperature i do 32 stepena Celzijusa. Poslednji put se to dogodilo sredinom septembra 2016. godine”, rekao je Rojs.

Dalje prema istoku, računa da će se prilično vlažno leto u Norveškoj i Finskoj nastaviti u kišovitiju jesen, zahvaljujući severnoevropskim olujama koje se očekuju. Kiša se neće zaustaviti sve do drugog dela sezone, kad će se vratiti sušnije vreme, pa čak možda i toplije uoči zime.

Šta čeka Balkan i jugoistočnu Evropu?

U srednjoj i jugoistočnoj Evropi promena sredinom jeseni doneće na nekim mestima gotovo zimsko vreme.

“Promena obrasca sredinom jeseni donijeće olujno i hladnije vreme u srednjoj i jugoistočnoj Evropi. To će doneti nadprosečne snežne padavine u višim područjima Alpa i skijalištima. To bi moglo da znači i raniji početak skijaške sezone u nekim odredištima, posebno u centralnim Alpima”, rekao je Repert.

Rojs je dodao i da bi u dolinama u unutrašnjosti Balkana i severnoj Ukrajini moglo doći do štete ako se umerena akumulacija snega dogodi dok lišće još bude na drveću.

“Kako širom severne Evrope bude dolazilo sušnije vreme, pretnja udarima hladnoće u Poljskoj, Nemačkoj, pa čak i istočnoj Francuskoj će se povećavati. To bi moglo dovesti do temperatura koje su blago ispod proseka u Nemačkoj i posebno Poljskoj, u baltičkim državama ili čak u severnoj Ukrajini”, rekao je Rojs.

A s dolaskom hladnog vazduha, pretnja zimskim vremenom vratiće se u neka područja.

“Povećaće se izgledi za sneg u mestima kao što su Poljska, Belorusija i baltičke zemlje sve do severne Ukrajine. Ne očekujemo nadprosečne snežne padavine, ali moglo bi biti nekoliko dana slabog snega”, zaključio je Rojs.

(Espreso.co.rs / Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.