ONA JE NAJMLAĐA PREMIJERKA NA SVETU, A VEĆ JE UVELA REVOLUCIJU: Pogledajte šta je URADILA sa RADNIM VREMENOM!
Bogatstvo koje nosi povećanje produktivnosti rada mora da se deli ne samo među vlasnicima i investitorima, već i sa običnim radnicima, Foto: Profimedia

budućnost sveta

ONA JE NAJMLAĐA PREMIJERKA NA SVETU, A VEĆ JE UVELA REVOLUCIJU: Pogledajte šta je URADILA sa RADNIM VREMENOM!

Zajedno sa Rineom, koji je do nedelje bio na čelu stranke, Sana Marin je usmerila vladu ulevo

Objavljeno: 08:50h

Finska premijerka Sana Marin založila se za skraćenje osmočasovnog radnog dana navodeći da bi kraće radno vreme moglo da se nadoknadi povećanjem produktivnosti.

Sana Marin, koja je pokrenula ideju o šestočasovnom radnom danu pre nego što je postala premijerka, moraće da ubedi ostale četiri partije u koalicionoj vladi kako bi utrla put skraćenju radnog dana zbog rastuće nezaposlenosti uzrokovane pandemijom kovida 19, navodi Rojters.

"Moramo da napravimo jasnu viziju i konkretne korake da Finska krene ka kraćem radnom vremenu, a zaposleni u Finskoj ka boljem radnom životu", rekla je 34-godišnja liderka članovima stranke, koji su je juče izabrali za predsednicu socijaldemokrata.

foto: Profimedia

Sana Marin, jedan od najmlađih premijera na svetu, vodi finsku vladu levog centra od decembra 2019, nakon što je jedan od saveznika u koaliciji primorao njenog prethodnika Antija Rinea da podnese ostavku.

Zajedno sa Rineom, koji je do nedelje bio na čelu stranke, Sana Marin je usmerila vladu ulevo, podižući penzije i ukidajući neka smanjenja potrošnje prethodne vlade.

Ranije danas, njena stranka je u debati odbacila predlog da se eksperimentiše sa šestosatnim radnim danom, usvojivši umesto toga predlog za skraćenje sati ili uvođenje veće fleksibilnosti u radni život.

Sana Marin je rekla da bi kraće radno vreme bilo moguće s povećanjem produktivnosti i da ne bi bilo u sukobu sa jakim javnim finansijama ili vladinim ciljem da poveća stopu zaposlenosti sa sadašnjih 73,7 posto na najmanje 75 procenata.

foto: Profimedia

"Bogatstvo koje nosi povećanje produktivnosti rada mora da se deli ne samo među vlasnicima i investitorima, već i sa običnim radnicima", rekla je ona.

Ponovila je da vlada planira da ulaže u obrazovanje i da ima za cilj da Finsku učini neutralnom po pitanju emisije ugljen-dioksida do 2035. godine, pozivajući na zelene investicije za jačanje ekonomije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.