OGLASIO SE SZO I PRIZNAO KOLIKO ĆE PANDEMIJA TRAJATI! U pitanju su godine, baksuzan broj za sve nas
korona će trajati oko 2 godine, Foto: Ana Paunković

nema prolaska koroni

OGLASIO SE SZO I PRIZNAO KOLIKO ĆE PANDEMIJA TRAJATI! U pitanju su godine, baksuzan broj za sve nas

Svetska zdravstvena organizacija izrazila nadu da će pandemija trajati manje od dve godine.

Objavljeno:

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je juče da se nada da će pandemija Kovida-19 biti kraća od španskog gripa i da će trajati manje od dve godine ako se svet ujedini i uspe da napraviti vakcinu.

Tedros je podsetio da je španski grip, koji se pojavio 1918, trajao dve godine.

- U sadašnjoj situaciji s više tehnologije i povezanosti virus ima bolje izglede za širenje i može se brzo kretati jer smo sada povezaniji. Međutim, mi istovremeno imamo tehnologiju da ga zaustavimo i znanje da ga zaustavimo. Zato se nadamo da ćemo okončati ovu pandemiju za manje od dve godine - rekao je on na brifingu u Ženevi.

Više od 22,81 miliona ljudi u svetu dosad je zaraženo korona virusom, a 793.382 je preminulo, prenosi “Jutarnji list” podatke Rojtersa.

SZO je takođe upozorila je uoči nove školske godine na potrebu borbe protiv pandemije ne samo u školama već i mestima u kojima deca i profesori žive.

- Ako se korona virus širi u zajednicama, on može ući i u škole – izjavila je juče naučnica SZO Marija Van Kerkhove, preneo je “Jutarnji list”.

- Od ključne je važnosti da zaustavimo i stavimo pod kontrolu širenje zaraze na mestima gde škole rade.

SZO će u narednim danima izdati uputstva o maskama za različite starosne grupe dece. Šef organizacije za krizne situacije Majk Rajan upozorio je da su maske samo jedna od metoda sprečavanja širenja virusa i da one nisu zamena za društvenu distancu i smanjivanje broja učenika na nastavi.

Nauka još uvek nema dovoljno znanja o tome kako deca šire virus.

- Istraživanja su preliminarna i malo ih je – ističe Van Kerkhove i ukazuje da je do sada poznato samo to da se sve starosne grupe mogu da se zaraze, ali da u pravilu imaju blage simptome.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.