PROCURELO GDE JE UHAPŠEN STIVEN BENON: Otkud sad ovo, kakve veze sa svim imaju KINEZI?
Deo je šire korupcione mreže, Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

muljavine teške

PROCURELO GDE JE UHAPŠEN STIVEN BENON: Otkud sad ovo, kakve veze sa svim imaju KINEZI?

U optužnici se navodi i da su optuženici imali ukupno čak 11 tajnih bankovnih računa, koji su trenutno predmet istrage američkog ministarstva pravde.

Objavljeno:

Stiv Benon, siva eminencija predsedničke kampanje Donalda Trampa 2016. godine, uhapšen je zbog nezakonitog korišćenja 25 miliona dolara doniranih preko volonterske organizacije "Sagradimo zid”.

Američko Ministarstvo pravdei službeno je podiglo optužnicu protiv Benona, ali i njegovih saradnika Timotija Šea, Endrua Badolata i Brajana Koflažea zbog kršenja federalnog Zakona o finansiranju političke kampanje.

Kako je javio Independent, Stiv Benon je na prvom saslušanju rekao da se ne oseća krivim za federalna kaznena dela koja mu se stavljaju na teret. List takođe javlja da je uhapšen na jahti neimenovanog kineskog milijardera, te da mu je oduzet pasoš, a dokaže li se da je kriv, preti mu 40 godina zatvora.

Reč je o inicijativi započetoj 2018. godine kao volonterska organizacija na platformi GoFundMe. Zaštitno lice kampanje bio je Brajan Kolfaže, ratni veteran, koji je migrante u brojnim prilikama javno nazivao teroristima i dilerima droge. Platforma je do proleća 2019. godine prikupila 22 miliona dolara, a konačni im je cilj bio dostignuti milijardu. CNN je objavio još u februarz ove godine da je inicijativa planirala sagraditi zid na južnoj granici sa Meksikom, što je upravo zahvaljujući Benonu bilo jedno od ključnih Trampovih predizbornih obećanja, novcem koji su prikupili simpatizeri ideje, a potom ga donirati administraciji aktuelnog predsednika.

Prema informacijama policijskih službenika, Benon je uhapšen u saveznoj državi Konektikat, uz čiju je obalu plovio u privatnom brodu.

Riječ je o inicijativi započetoj 2018. godine kao volonterska organizacija na platformi GoFundMe. Zaštitno lice kampanje bio je Brian Kolfage, ratni veteran, koji je migrante u brojnim prilikama javno nazivao teroristima i dilerima droge. Platforma je do proljeća 2019. godine prikupila 22 milijuna dolara, a konačni im je cilj bio doseći milijardu. CNN je objavio još u veljači ove godine da je inicijativa planirala sagraditi zid na južnoj granici s Meksikom, što je upravo zahvaljujući Bannonu bilo jedno od ključnih Trumpovih predizbornih obećanja, novcem koji su prikupili simpatizeri ideje, a potom ga donirati administraciji aktualnog predsjednika.

Prema informacijama policijskih službenika, Benon je uhapšen u saveznoj državi Connecticut, uz čiju je obalu plovio u privatnom brodu.

U optužnici koju su protiv četvorice podigli američki tužioci stoji da su počinitelji u samo nekoliko dana nakon pokretanja inicijative postigli tajni dogovor po kome su Kolfažeu platili predujam od 100.000 dolara, a posle je mesečno trebao dobijati naknadu od 20.000 dolara.

"Kako bi sakrio transfer novca Kolfažeu, Baenon je organizovao da se uplate vrše preko neprofitne organizacije kojom je on upravljao", stoji u optužnici, uz napomenu da je sporna transakcija sprovedena u februaru 2019. sa računa inicijative "Sagradimo zid".

U optužnici se navodi i da su optuženici imali ukupno čak 11 tajnih bankovnih računa, koji su trenutno predmet istrage američkog ministarstva pravde.

"Optuženici su proneverili stotine hiljada donatora koji su bili uvereni da će se njihova sredstva iskoristiti za troškove gradnje graničnog zida. Optuženici su neumorno uveravali svoje donatore da se sredstvima neće koristiti za lični profit te da Brajan Kolfaže kao zaštitno lice inicijative lično neće primiti niti jedan cent naknade. Međutim, istraga je utvrdila da su optuženici hotimično izvršili malverzacije doniranim sredstvima kako bi finansirali troškove ekstravagantnog životnog stila Briajana Kolfažea”, stoji u izjavi glavne tužiteljke Odri Štraus.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.