NIKO NIJE OČEKIVAO: Antitela ove životinje mogu biti važan adut u borbi protiv korone
Veruje se da bi ova antitela bila od pomoći u borbi protiv korone, Foto: EPA-EFE/ REMKO DE WAAL, Ilustracija

ANTITELA ZA BUDUĆNOST

NIKO NIJE OČEKIVAO: Antitela ove životinje mogu biti važan adut u borbi protiv korone

Klinička ispitivanja ovih protivotrova koja je institut sproveo u Kolumbiji, Nigeriji i Papua Novoj Gvineji pokazala su da su bezbedni za ljude i retko izazivaju neželjene reakcije.

Objavljeno:

Proizvodnja na hiljade vakcina i lekova za Covid-19 bez sumnje vezuje se za urbane oblasti San Franciska, Bostona ili Vašingtona. Koristeći se iskustvom na osnovu decenijskog iskustva u proizvodnji protivotrova za zmije, naučnici, veterinari i tehničari sa naučno tehnološkog instituta u Kostariki danonoćno su radili poslednjih meseci da proizvedu konjska antitela protiv virusa Covid-19. Nešto slično radi se u Brazilu i Argentini kao mera prevencije pre nego što stigne efikasna vakcina.

Krajem marta, nakon što je zabeležen prvi slučaj korona virusa na Kostariki, Roman Makaya, biohemičar i stručnjak za javno zdravlje koji je na čelu Kostarikanskog fonda socijalne sigurnosti, koji upravlja klinkama i bolnicama u državi- pozvao je istraživačku zajednicu da se bore protiv nadolazeće pandemije. „Naš odgovor na COVID-19 ne može biti samo zdravstveni“- kaže Makaja, i dodaje. „Takođe taj odgovor mora biti i naučni“.

Radeći na pozivu za pomoć, on je izdvojio grupu stručnjaka za protivotrove sa Klodomiro Pikardo instituta u okviru Univerziteta u Kostariki, koji se smatraju jednim od najrenomiranijih naučnika u zemlji. „Odmah sledeći dan dobili smo pismo od Heninga Jansena, rektora Univerziteta koji kaže ’Mi smo za. Hajde da se udružimo i radimo na ovome’“- prisetio se Makaja.

Cilj njihovih napora bio je da se iskoriste tehnologija koju je Klodomiro Pika do institut sakupio u svom radu koristeći konjska antitela za proizvodnju protivotrova od ujeda zmija tokom proteklih pedeset godina. Na institutu se svake godine proizvode protivotrovi iz prečišćenih konjskih antitela koji spašavaju više od 500 ljudi u Kostariki i više hiljada njih širom sveta.

Institut ima više od 100 konja koji su razvili jak imunitet na zmijske otrove nakon što su im u periodu, od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, ubrizgavane male količine otrova. Osim što se koriste u protivotrovima za zmije, škorpije ili paukove, decenijama, farmaceutska priprema konjskih antitela koristila se širom svet za besnilo, botulizam i difteriju. Klinička ispitivanja ovih protivotrova koja je institut sproveo u Kolumbiji, Nigeriji i Papua Novoj Gvineji pokazala su da su bezbedni za ljude i retko izazivaju neželjene reakcije.

Ne tako davno, terapija konjskim imunoglobulinom pojavila se kao mogući način za lečenje različitih virusa koji su ograničavali domašaj dosadašnjih terapija. Među njima je su i visoko patogeni virusi ptičjeg gripa H5N1 i H7N9 i koronavirus koji uzrokuje MERS. „Sve to inspirisalo je nekoliko grupa istraživača da pronađu način za efikasnu i bezbednu proizvodnju konjskih imunoglobulina protiv Covid-19“- objašnjava Fai Hui Ven, istraživačica i upravnica projekta Butantan Instituta iz Brazila, koji takođe ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji takvih antitela. Ona nije bila uključena u istraživanje na Klodomiro Pikado institutu.

Projekat u Kostariki nije nepoznanica- „Ideja o terapiji antitelima za covid-19 pacijente slična je kao kod onih pacijenata koje je ujela otrovna zmija“, kaže Alberto Alape Giron, mikrobiolog i glavni istraživač korona virusa na Klodomiro Pikado institutu. „Želimo da stvorimo specifična antitela na viurne strukture u konjima, pročistimo ih i damo ih pacijentima koji se bore sa infekcijom ali im imuni sistem još uvek ne proizvodi dovoljno antitela kako bi očistio čestice virusa“- dodao je on.

Da bi se testirala efikasnost konjskih antitela, nekoliko uzoraka poslato je u Džordž Mejson Univerzitetski nacionalni centar za biološku odbranu i zarazne bolesti (NCBID). „Želeli smo da utvrdimo da li konjska antitela mogu neutralisati virus SARS-CoV-2“ rekao je Čarls Bejli, profesor biologije i izvršni direktor NCBID i dodao „test koji smo sproveli na uzorcima zove se test neutralizacije redukcijom plaka ili PRNT test. Izložili smo antitela stvorena u konjima, na različitim nivoima, virusu SARS-CoV-2 koji se razvijao na ćelijskoj kulturi. Virus je bio neutralisan“ Očekuje se da će u skorijoj budućnosti biti objavljeni rezultati istraživanja.

Sledeći korak- testiranje konjskih antitela na obolelim pacijentima- trebalo bi da počne sa ubrzanim kliničkim ispitivanjem ovog meseca. Bezbednost i efikasnost antitela biće testirana na grupi od 26 covid-19 pacijenata koji su hospitalizovani ali se ne nalaze na intenzivnoj nezi. Rezultati se očekuju krajem Septembra. Ukoliko budu pozitivni, istraživanje će onda biti sprovedeno na većem uzorku na nekoliko hiljada pacijenata. Ako se konjska antitela pokažu delotvornim, Klodomiro Pikado institut će imnuizovati više konja podmiri potrebe i proizvede dovoljno da se pokrije potražnja u Kostariki, i možda za njene susede.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Scientificamerican)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.