SZO SAOPŠTILA ŠTA JEDINO MOŽE DA NAS SPASI OD KORONE: Sve druge nade sada su pale u vodu!
Imunitet krda je izgleda nedostižan za čovečanstvo, Foto: EPA-EFE/ GIUSEPPE LAMI

daleko od idealnog

SZO SAOPŠTILA ŠTA JEDINO MOŽE DA NAS SPASI OD KORONE: Sve druge nade sada su pale u vodu!

"Kao globalna populacija nismo ni blizu nivoa imuniteta neophodnog za zaustavljanje prenošenja ove bolesti. To nije rešenje i nije rešenje koje treba da tražimo", rekao je Majkl Rajan u utorak na konferenciji.

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da čovečanstvo nije ni blizu toga da ima nivo imuniteta na korona virus koji bi bio neophodan za sticanje imunitet krda gde bi dovoljan deo populacije imao antitela da zaustavi širenje epidemije.

Imunitet krda obično se postiže vakcinacijom i većina naučnika procenjuje da najmanje 70 odsto populacije mora da ima antitela da bi se sprečila epidemija. Ipak neki stručnjaci sugerisali su da bi zaštitan efekat dalo i ako bi makar polovina populacije imala imunitet.

Takvu teoriju, međutim, odbacio je zvaničnik SZO Majkl Rajan rekavši da ne treba da živimo u nadi da ćemo steći imunitet krda, prenosi AP.

"Kao globalna populacija nismo ni blizu nivoa imuniteta neophodnog za zaustavljanje prenošenja ove bolesti. To nije rešenje i nije rešenje koje treba da tražimo", rekao je on u utorak na konferenciji.

Većina dosad izvedenih studija zaključilo je da samo 10 do 20 odsto ljudi steklo antitela.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.