REŠENA NAJVEĆA MISTERIJA U SVEMIRU: Naučnici sada konačnu znaju koja je TAJNA DŽINOVSKE ZVEZDE BETELGEZE
Jedna je od najsjajnijih zvezda u svemiru počela je da tamni, Foto: EPA-EFE/ ESO/DIGITIZED SKY SURVEY 2 HANDO

SVEMIRSKA ČUDESA

REŠENA NAJVEĆA MISTERIJA U SVEMIRU: Naučnici sada konačnu znaju koja je TAJNA DŽINOVSKE ZVEZDE BETELGEZE

„Niko ne zna šta zvezda radi pre nego što postane supernova, zato što nikada nije bila posmatrana“- objasnila je vodeći istraživač Andrea Dupri.

Objavljeno: 11:30h

Kada je jedna od najsjajnijih zvezda na noćnom nebu tokom 2019. počela da gubi sjaj, astronomi su se mučili da dokuče hoće li džinovsko sunce eksplodirati ili ne. Misterija iza te neočekivane tame je konačno rešena.

Betelgez, skoro 1000 puta veći od Sunca, na nekih 725 svetlosnih godina od Zemlje, u sazvežđu Orion iznenada je počeo da pulsira prošlog oktobra. Kao što je to čest slučaj, neka od mogućih objašnjenja odnose se na vanzemaljske megastrukture ili potencijalne supernova eksplozije.

Kako god, astronomi su, koristeći Habl teleskop otkrili pravi uzrok zatamnjenja dok je veoma topla plazma izvirala sa površine zvezde, više kao mehurići ključale vode, koji se postepeno hlade pre nego što se pretvore u oblak prašine.

Taj oblak je zatim, blokirao svetlost sa skoro četvrtine površine zvezde, umanjujući njen sveukupan sjaj za dve trećine.

Kako bismo sagledali širu sliku, tamo gde je džinovska zvezda Betelgez smeštena u centru našeg solarnog sistema, moramo ići dalje i od Jupitera. Čak iako bi eksplodirala kao supernova, to bi bilo prvi put u istoriji čovečanstva da naša vrsta ima tehnologiju da iz prve ruke tome svedoči a možda čak i zabeleži čitav događaj.

Za sada, zvezda je povratila svoju punu blistavost, dok su istraživači sa Harvard Smitsonijan Centra za Astrofiziku shvatili razloge njenog zatamnjivanja, nisu našli objašnjenje za početnu erupciju plazme koja je to izazvala.

„Niko ne zna šta zvezda radi pre nego što postane supernova, zato što nikada nije bila posmatrana“- objasnio je vodeći istraživač Andrea Dupri.

„Astronomi su možda izučavali zvezde godinu dana pre nastanka supernove, ali ne u danima i nedeljama pre eksplozije. Ali šansa da će Betelgez u skorije vreme postati supernova je veoma mala “- dodao je on.

Dupri i njegov tim imaće još jednu priliku da posmatraju ovu zvezdu krajem Avgusta i početkom Septembra kako bi dodatno ispitali šta se tamo dešava.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.