OVA DOKTORKA JE ZBOG KORONE POBEGLA IZ KINE: Tek kada je stigla u SAD otkrila jezivu tajnu o poreklu virusa (VIDEO)
Doktorka Li Men Jang, Foto: Printscreen

obrrt

OVA DOKTORKA JE ZBOG KORONE POBEGLA IZ KINE: Tek kada je stigla u SAD otkrila jezivu tajnu o poreklu virusa (VIDEO)

U decembru je radila kao virusolog u laboratoriji Univerziteta u Hong Kongu, centru za istraživanje zaraznih bolesti Svetske zdravstvene organizacije

Objavljeno:

Kineska doktorka, koja je pobegla iz svoje rodne zemlje pod pretnjom, tvrdi da je KOVID-19 nastao u vojnoj laboratoriji, a da su Kina i Svetska zdravstvena organizacija najpre prikrivale činjenice o tome da se zaraza širi među ljudima.

Li Meng Jan, čiju su porodicu i prijatelje ispitivali i kojima su pretili zvaničnici komunističke partije otkako je u aprilu napustila Kinu, u SAD je postala uzbunjivač zbog korona virusa.

U decembru je radila kao virusolog u laboratoriji Univerziteta u Hong Kongu, centru za istraživanje zaraznih bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

Njen šef, profesor Leo Pun, zatražio je od nje da istraži tajanstveni skup slučajeva zaraze virusom sličnim SARS-u u kineskom gradu Vuhan.

Profesor Pun bio je jedan od naučnika koji su se bavili identifikacijom sekvence genoma korona virusa koji je izazvao epidemije SARS iz 2003. godine.

Ono što je dr Jan otkrila u Pekingu je ignorisano i dalje potisnuto od strane režima i njegovih naučnika.

Početkom januara je ispitivanjem klastera u porodicama otkrila da se virus u Vuhanu prenosio sa čoveka na čoveka. Saznala je i da su drugi naučnici u Kini sekvencionisali genom novog korona virusa. Znala je da Vuhan ima više slučajeva nego što je kineska vlada priznavala, pa veruje da je tvrdnja Pekinga da je virus nastao na "mokroj pijaci" u Vuhanu zapravo namerna laž.

"Nisu želeli javnu raspravu. Govorili su ljudima da se ne brinu", rekla je.

Dr Jan nije bila jedini medicinski zvaničnik koji je želeo da otkrije istinu o korona virusu.

Dana 23. januara uhapšeno je osam lekara zbog upozoravanja na korona virus na društvenim medijima - vlasti su to nazvale "širenjem prevara", a zatim je 7. februara jedan od njih, dr Li Venlijang, umro.

Tokom februara, zabrinutost se povećavala kod dr Jan dok je korona virus počeo da se širi širom sveta, a klasteri su se pojavili u Lombardiji u Italiji, na kruzeru "Dajmond prinses" usidrenoj u Jokohami u Japanu, a zatim u Južnoj Koreji, Iranu, na Bliskom Istoku i tako dalje.

Kako je broj smrtnih slučajeva počeo da raste, doktorka je shvatila da ima posebno znanje o globalnoj katastrofi koja je u toku, a o čemu njena vlada nije htela da govori.

U Kini, lekarima je rečeno da dijagnostifikuju samo slučajeve povezane sa pijacom u Vuhanu.

"Shvatila sam da je ovo hitna situacija za ceo svet. Nisam mogla da ćutim", rekla je ona za Foks Njuz.

Prema njenim rečima, kineska vlada i SZO su znale da se bolest prenosi sa čoveka na čoveka, ali su odlagale da to objave svetu.

Dr Jan je izveštavala o svojim nalazima više puta, samo da bi joj jedan nadzornik rekao - ćuti i budi oprezna.

Verujući da te informacije mogu da spasu živote, ona je odlučila da odleti u SAD. To je bila teška odluka za nju.

Znala je da ako ode, više nikada neće videti svoju porodicu i da će možda oni biti kažnjeni zbog njenog bekstva i otkrivanja državnih tajni. Ali znala je da će, ako otkrije informacije dok je u Kini, završiti kao "nestala ".

Zato se 28. aprila, prestravljena i noseći samo malu količinu prtljaga, lekarka ukrcala na let za Los Anđeles. Na aerodromu je ispričala pograničnim vlastima svoju priču i molila se da joj dozvole boravak u SAD-u.

U međuvremenu, pretraženi su njeni dom i kancelarija, a njenim najmilijima su pretili, a njeni roditelji su bili prisiljeni da javno kažu da je ona lažljivica i izdajnica.

Skrivajući se u SAD, dr Jan je za "Dejli mejl" rekla da se plaši da je virus SARS-CoV-2 , koji izaziva bolest KOVID-19, možda namerno stvoren u vojnim laboratorijskim eksperimentima na korona virusu koji potiče iz slepog miša.

Kina je od tada pokušala da unizi njenu reputaciju i potkopa njene tvrdnje i tvrdi da ona nije učestvovala ni u kakvoj istrazi korona virusa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.