KATAKLIZMIČNE VESTI IZ JAPANA: Da li je ovo početak nečeg VELIKOG?
Treći kvartal zaredom privrednog pada u trećoj svetskoj privredi, Foto: Profimedia

REKORDNI KVARTALNI PAD U JAPANU

KATAKLIZMIČNE VESTI IZ JAPANA: Da li je ovo početak nečeg VELIKOG?

Japanske berze danas beleže pad zbog loših ekonomskih pokazatelja, i negativnog uticaja korona virusa na maloprodaju, investicije i izvoz

Objavljeno:

Japanska privredna aktivnost pala je 27,8 odsto u kvartalu april-jun na godišnjem nivou, što je najgori pad od kada se vode podaci, zbog udara pandemije korona virusa na potrošnju i trgovinu, objavila je danas vlada.

Vlada je objavila da je, prema preliminarnim podacima, bruto domaći proizvod (BDP) Japana pao 7,8 odsto u drugom kvartalu u odnosu na prethodni kvartal.

To je treći kvartal zaredom privrednog pada u trećoj svetskoj privredi.

U prvom tromesečju ove godine privreda je pala 0,6 odsto i ušla u recesiju posle pada od 1,9 odsto u četvrtom tromesečju 2019. godine. Recesija se smatra kada BDP zemlje beleži pad u dva uzastopna kvartala.

Japanski mediji javili su da je najnoviji pad najveći od Drugog svetskog rata ali je vladina kancelarija saopštila da je vođenje uporedivih podataka počelo 1980. godine. Prethodni najveći pad bio je za vreme globalne krize 2009. godine.

Treća privreda u svetu je već bila u teškoćama kada je izbila pandemija korona virusa krajem prošle godine. Uticaj pandemije se postepeno pogoršavao u zemlji i po broju zaraženih korona virusom i po uvodjenju restrikcija socijalnog distanciranja.

Japanske berze danas beleže pad zbog loših ekonomskih pokazatelja, i negativnog uticaja korona virusa na maloprodaju, investicije i izvoz. Ostale berze u Aziji su beležile rast.

Tokijski nikej pao je 0,6 osto posle objave podataka o padu japanskog BDP-a od 27,8 odsto u drugom kvartalu na godišnjem nivou i 7,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Ovaj rekordan kvartalni pad beleži se iako zemlja nije pribegla punom zatvaranju privrede da bi suzbila pandemiju korona virusa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.