NAKON USPOSTAVLJANJA DIPLOMATSKIH ODNOSA: Proradile telefonske veze između UAE i Izraela!
Uspostavljene telefonske veze između UAE i Izraela, Foto: EPA/ATEF SAFADI

ISTORIJSKI SPORAZUM

NAKON USPOSTAVLJANJA DIPLOMATSKIH ODNOSA: Proradile telefonske veze između UAE i Izraela!

Uspostavljenje telefonskih veza predstavlja prvi konkretan znak sporazuma između dve zemlje

Objavljeno:

Telefonske veze između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Izraela proradile su danas pošto su dve zemlje uspostavile diplomatske odnose.

Novinari Asošiejted presa u Jerusalimu i Dubaiju mogli su da telefoniraju jedan drugom preko fiksnih i mobilnih mreža. Zvaničnici u Izraelu i UAE nisu odmah potvrdili da su proradile trelefonske linije. U UAE, koje čine sedam emirata na Arabijskom poluostrvu, je snimljena poruka na arapskom i engleskom jeziku da se pozivi na kod +972 ne mogu povezati. Zahvaljujući internet pozivima ta zabrana se mogla izbeći iako je veza često prekidana.

Uspostavljenje telefonskih veza predstavlja prvi konkretan znak sporazuma između dve zemlje. One su u četvrtak objavile da uspostavljaju pune diplomatske odnose na osnovu sporazuma kojem su posredovale SAD, a kojim se zahteva da Izrael suspenduje sporan plan o aneksiji okupirane Zapadne obale na kojoj Palestinci planiraju da osnuju nezavisnu državu.

Istorijski sporazum predstavlja političku pobedu za američkog predsednika Donalda Trampa koji teži da bude ponovo izabran na tu funkciju i odraz je promena na Bliskom istoku gde postoji zajednička zabrinutost zbog postupaka glavnog neprijatelja Irana. Ta zabrinutost je uveliko nadmašila tradicionalnu arapsku podršku za Palestince.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.