OVO JE "TATA" RUSKE VAKCINE PROTIV KORONE: Saznajte sve o čoveku po kojem nosi ime čuveni RUSKI INSTITUT
Gamaleja je osnovao insitut na kome je proizvedena ruska vakcina za koronu, Foto: Profimedia

pionir mikrobiologije u rusiji

OVO JE "TATA" RUSKE VAKCINE PROTIV KORONE: Saznajte sve o čoveku po kojem nosi ime čuveni RUSKI INSTITUT

Kao renomirani autor više od 300 objavljenih radova, Nikolaj Gamaleja je bio član Akademije nauka SSSR-a i Akademije medicinskih nauka u SSSR-u.

Objavljeno:

Rusija je pre dva dana zvanično obelodanila da je registrovala vakcinu za korona virus. Ta vest je u svetu imala različite reakcije. Neki su tu informaciju dočekali sa skepsom a pojedini smatraju da je to veliki korak napred u ovoj pandemiji.

Kao što smo ranije pisali, ova vakcina nastala je na Institutu Gamaleja u Moskvi. Espreso vam donosi priču ko je bio Nikolaj Gamaleja, čovek po kome ova ustanova nosi ime.

On je ruski naučnik i fizičar koji je bio pionir na polju molekularne biologije i razvoja vakcina. Rođen je februara 1859. godine u ukrajinskom gradu Odesa a tada gradu koji je pripadao Carskoj Rusiji. Svoje školovanje započeo je u rodnom mestu kada je diplomirao na Novorosijskom Univerzitetu u odesi 1880 godine i na Vojnomedicinskoj akademiji u Sankt Petersburgu.

Nakon povratka iz Francuske 1886. udružio se sa Iljom Mečnikovim gde su radili na Bakteriološkoj stanici u odesi gde su, između ostalog radili i na vakcinama protiv antraksa. Taj institut postao je prva Ruska bakteriološka stanica za vršenje ispitivanja.

Nakon odbranjene disertacije o etiologiji kolere, Gamaleja je 12 godina bio na čelu Stanice u Odesi od 1896. do 1908. godine. Pokretao je kampanju za javno zdravlje kako bi se u Odesi istrebili pacovi radi sprečavanja kuge i ukazivao na valjkaste crve kao prenosioce tifusa.

Kao renomirani autor više od 300 objavljenih radova, Nikolaj Gamaleja je bio član Akademije nauka SSSR-a i Akademije medicinskih nauka u SSSR-u. Predsedavao je i unijom društava mikrobiologa, epidemiologa i virusologa.

Nikolaj Gamaleja preminuo je u Moskvi 1949. godine a iza njega su ostala brojna odlikovanja i dubok trag u oblasti mikrobiologije u Rusiji. Danas je njegovo ime ponovo dobilo na značaju zbog prve vakcine izrađene protiv korona virusa na svetu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.