NOVO STRAŠNO SAZNANJE O KORONAVIRUSU: Posle ovoga gledaćete na ovu bolest drugim očima
Postoji veliki rizik da virus brzo mutira kako bi se prilagodio leku, Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

KORONA JAKO BRZO MUTIRA

NOVO STRAŠNO SAZNANJE O KORONAVIRUSU: Posle ovoga gledaćete na ovu bolest drugim očima

"Zaključili smo da SARSCoV-2 može vrlo brzo da mutira da bi prilagodio uslovima u kojima se razmnoava", izjavio je Luka Čičin-Šain,

Objavljeno:

Grupa hrvatskih i nemačkih naučnika priremila je za objavljivanje studiju sa novim saznanjima o korona virusu tipa SARS-CoV-2 u kojoj se, između ostalog, navodi da virus može vrlo brzo da mutira, pa je potrebno napasti ga sa nekoliko lekova istovremeno, piše zagrebački Večernji list.

"Zaključili smo da SARSCoV-2 može vrlo brzo da mutira da bi prilagodio uslovima u kojima se razmnoava", izjavio je Luka Čičin-Šain, virusni imunolog iz Helmholc centra za infektivna istraživanja u Braunšvajgu, koji je i glavni autor pomenute studije, prenela je Hina.

"Kad jednom bude razvijen neki lek i počne njegova široka primena, postoji visok rizik da virus brzo mutira kako bi se prilagodio leku. Stoga će adekvatna strategija borbe protiv ovog virusa zahtevati primenu nekoliko lekova istovremeno, koji će virus gađati na nekoliko mesta i sprečiti njegovu mutaciju. Taj nam je princip poznat iz terapije AIDS-a", objašnjava Čičin-Šain.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.