VAKCINA DELUJE, DAO SAM JE RODITELJIMA! Ruski funkciner zaprepastio svet ovom porukom
Rusi su uvereni u delotvornost svoje vakcine, Foto: EPA-EFE/ MINZDRAV / HANDOUT

tako on radi

VAKCINA DELUJE, DAO SAM JE RODITELJIMA! Ruski funkciner zaprepastio svet ovom porukom

Vakcinu je razvio moskovski Institut Gamaleja, a naziv Sputnik-V je referenca na iznenađujuće pokretanje prvog svetskog satelita Sovetskog Saveza 1957. godine.

Objavljeno:

Ne stišavaju se reakcije na objavu ruskog predsednika Vladimira Putina da je Rusija, prva u svetu, registrovala vakcinu protiv koronavirusa.

I dok zapadni svet pokazuje veliku dozu skepse pa i otvoreno kritikuje Ruse, a među kritikama se najviše navodi kako se zbog ruske netransparentnosti vakcini nazvanoj Sputnik-V ne može verovati da je delotvorna i sigurna, Rusi su uvereni u delotvornost svoje vakcine i najavljuju sledeću fazu prema tome da vakcina postane javno dostupno.

Kiril Dmitriev, čelnik Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF), koji finansira istraživanje vakcine protiv koronavirusa, odobrenog u Rusiji, rekao je u utorak da će uvođenje leka "biti vrlo postupno".

Nećemo ga dati 10 miliona ljudi sutra", rekao je Dmitriev za CNN.

"Bit će to vrlo postupno, pažljivo kretanje prema napred" rekao je.

Vakcinu je razvio moskovski Institut Gamaleja, a naziv Sputnik-V je referenca na iznenađujuće pokretanje prvog svetskog satelita Sovetskog Saveza 1957. godine. Ono tek treba proći kroz ključna ispitivanja faze 3 u kojima bi se primenjivalo na hiljadama ljudi.

"Možemo reći da deluje, ja sam primio vakcinu i dao sam ga roditeljima, ženi..."

"Možemo reći da deluje", rekao je Dmitriev u CNN-ovu programu uživo.

Najava ruske vakcine protiv koronavirusa sa druge je strane izazvala mnogo skepse. Svetska zdravstvena organizacija u izjavi o ruskoj vakcini navela je da "treba ubrzati istraživanje vakcine prateći uspostavljene procese kroz svaki razvojni korak kako bi se osiguralo da su sve vakcine koje na kraju uđu u proizvodnju sigurne i delotvorne".

Dmitriev je u programu CNN-a upitan na čemu se temelji njegova tvrdnja da je vakcina dokazano delotvorna.

Dokazano je to kroz prvu fazu, drugu fazu", rekao je Dmitriev. "Imaćemo tri faze suđenja u mnogim drugim zemljama, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, Brazilu i Filipinima.

"Prema ruskom zakonu, kada imate pandemiju, kada imate ovakvu epidemiju, možete napraviti treću fazu istovremeno sa testiranjem vakcine na rizičnim grupama, što mi radimo. Verujemo da je upravo to pravi pristup i taj pristup ima smisla. A ostatak sveta koji razume nešto od nauke koja stoji iza naše vakcine reaguje pozitivno. Dobili smo zahteve za milijardu doza vakcine. Mislim da će vreme pokazati uspeh ruskog pristupa", zaključio je Dmitriev.

Ali Rusija i dalje ne daje naučne podatke o svom testiranju cjepiva Sputnik-V.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.