Papa u Aušvicu: Gromoglasna molitva bez ijedne reči (FOTO)
Foto: AP / Gregorio Borgia

mesto strahota

Papa u Aušvicu: Gromoglasna molitva bez ijedne reči (FOTO)

Pred barakom 11, zvanom "baraka smrti", papa se pozdravio sa 12 preživelih logoraša, Jevreja, Roma, Sinti i Poljaka i sa njima zapalio sveću ispred Zida smrti
Objavljeno: 11:38h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja prošao je danas pešice, sam, nemo kroz kapiju nekadašnjeg nemačkog nacističkog logora Aušvic na jugu Poljske, ispod ciničnog napisa "Rad oslobađa" da u molitvi bez glasa oda poštu milionima žrtava holokausta.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Reuters

Sam na klupici ispred jedne od baraka najvećeg logora smrti koju su podigli Hitlerovi nacisti u okupiranoj Poljskoj, papa Franja udubljen u dugu molitvu bez reči, pognute glave moli Boga da mu podari plač.

foto: Reuters / David W. Cerny

- Želeo bih da posetim Aušvic, to mesto strahota bez govora, sa što manje ljudi, samo sa najnužijima, sam. Da uđem i molim se da mi Bog da dar plača - rekao je papa Franja u junu, a sada je poljubio i jedan od stubova u logoru, onako kako se ljube relikvije.

foto: Reuters / David W. Cerny

Pred barakom broj 11 zvanom baraka smrti papa se pozdravio sa 12 preživelih logoraša, Jevreja, Roma, Sinti i Poljaka i zajedno sa njima zapalio sveću ispred Zida smrti gde su nemački nacisti streljali logoraše dok još nisu usavršili svoje monstruozno industrijsko ubijanje Jevreja u gasnim komorama.

foto: Reuters / Stefano Rellandini

U molitvi bez reči i svojoj, kako su to nazvali komentatori, najglasnijoj mogućoj tišini kao nemi krik protiv zla u čoveku, papa Franja zastao je i u ćeliji svetog Maksimilijana Kolbea koji je u logoru žrtvovao svoj život da spasi drugog logoraša.

foto: Reuters / David W. Cerny

Nemom molitvom pape Franje je odao poštu milionima žrtava holokausta.

foto: Reuters / Kacper Pempel

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.