SISTEM 13 PITANJA! Ovaj profesor predvideo je SVAKOG pobednika američkih izbora u poslednjih
Foto: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

ŠOK

SISTEM 13 PITANJA! Ovaj profesor predvideo je SVAKOG pobednika američkih izbora u poslednjih

Iako predviđa izbore od 1982. godine objasnio je da na svake četiri godine oseća istu količinu pritiska

Objavljeno: 09.08.2020. 23:50h

Profesor istorije Alan Lihtman navikao je da bude u pravu. Tačno je predvideo pobednika svake predsedničke trke od reizbora Ronalda Regana 1984. godine, koristeći svoj sistem 13 ključnih pitanja.

Vredno je spomenuti i da je 2000. Lihtman predviđao da će Alan Gor pobediti na izborima. Iako je Gor osvojio većinu glasova, na kraju je izgubio predsedničku poziciju od strane Džordža V. Buša nakon što je Vrhovni sud presudio da se zaustavi ponovno prebrajanje glasova na Floridi. Lihtman stoji iza validnosti svojih predviđanja.

Sada su Lihtman i njegovih 13 pitanja spremni za izbore 2020.

- Ključevi predviđaju da će Donald Tramp ove godine izgubiti Belu kuću - rekao je samouvereno za "Si-En-En".

Lihtman predviđanje temelji na spomenutom modelu 13 ključnih pitanja i odgovora koji mogu biti "tačno" ili "netačno", uz pomoć kojih se može odgovoriti za bilo koje izbore. U njegovom sistemu, 13 pitanja uključuju faktore kao što su ekonomija, položaj, društveni nemiri i skandali, kao i lična harizma kandidata.

Pitanja se odnose na to da li se stranka koja trenutno drži Belu kuću izborila sa određenim problemima u zemlji. Ako je više od sedam odgovora "tačno", sledeći predsednik SAD će biti iz iste stranke kao i njegov prethodnik.

- Tajna je u tome da obratite pažnjju na širu sliku aktuelne snage i performansi. Ne obraćajte pažnju na ankete, analitičare, svakodnevne uspone i padove kampanje. To je ono što ključevi mere. Šira slika - kaže Lihtman.

Nakon 2016. godine, Amerikanci su, razumljivo, sa sumnjom gledali na modele predviđanja. Ali "odbacivanje Lihtmanovih otkrića bilo bi kao da ste gurnuli glavu u poslovični pesak" rekao je urednik "Si-En-En" u svom političkom audio-brifingu ove nedelje.

Na pitanje da li njegov sistem može da objasni nešto tako kataklizmično kao što je pandemija kovid-19, Lihtman je ostao samouveren.

Retrospektivno i perspektivno, ključevi sežu sve do 1986. godine. Oni su ono što nazivamo robustnim sistemom. Dakle, ne prepirem se sa njima. Oni su prošli kroz ogromne promene u našoj politici, ekonomiji, demokratiji. Ne mešajte se s ključevima - objasnio je.

Iako predviđa izbore od 1982. godine objasnio je da na svake četiri godine oseća istu količinu pritiska.

- Imam 73 godine. Ali svaki put, bez izuzetka, od nervoze osećam leptiriće u stomaku - zaključio je.

(Espreso.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media