Šef komisije za raspodelu pomoći Evropske unije bio je prodavac u pet šopu!
Evropska unija / Ilustracija, Foto: Profimedia

DETALJI IZ BIOGRAFIJE

Šef komisije za raspodelu pomoći Evropske unije bio je prodavac u pet šopu!

Serdzo Bateli, član partije Pokret Pet Zvezdica nakon reizbora na celo komisije za Evropske Fondove, je postao viralan

Objavljeno: 16:08h

Kako ce biti upotrebljene i potrošene milijarde koje je Italija dobila od Evropske Unije (EU) za oporavak nakon pandemije Covida 19, nadgledaće parlamentarne komisija na cijem čelu je parlamentarac koji nije zavrsio srednju skolu, a od radnog iskustva ima 10 godina prakse u prodavnici za zivotinje.

Serdzo Bateli, član partije Pokret Pet Zvezdica nakon reizbora na celo komisije za Evropske Fondove, je postao viralan a posle vesti o njegovom reimenovanju ne stišavaju se polemike, uvrede, komentari i bes onih koji su uprkos diplomama i doktoratima zavrsili bez posla ili su bili prinuđeni da hleb traže izvan Italije.

Bateli, koji je u centru polemike u svim medijima, i na društvenim mrežama, odgovorio je, kako prenosi Koriere da dobija mnoga pisma podrske te obozavaocima salje virtuelne zagrljaje: Moj stil je da gledam i idem napred , jer je u pitanju najveca kriza nakon drugog Svetskog rata i buducnost cele zemalja clanica EU, porucio je Bateli.

Parlamentarac koji je napustio srednju skolu pre kraja nije izuzetak u italijanskoj poliotici. Ministar inostranih poslova Luidzi Di Majo je takođe bez diplome, i ne govori niti jedan strani jezik, a pre nego sto je kao clan Pokret Pet Zvezdica postao politicar, radio je kao animator u turistickim mestima.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranza je diplomirao politicke nauke, sef partije Liga Mateo Salvini takođe nije otisao dalje od srednje skole.

Ovaj trend antipoliticara, kako novinari nazivaju osobe koje su usle u politike bez obrazovanja i iskustva, je prosiren i ustolicen za vreme vade Silvija Berluskonija koji je za usluge ili paznju zahvaljivao politickim pozicijama.

Eklatantan primer je Nikol Mineti, nekadasnja Bedrluskonijeva zubna higijenicarka i bivsa parlamentarka u njegovoj stranci Il Popolo della Libert, koja je zavrsila u lokalnoj vladi. Po italijanskom zakonu politicari nakon samo jednog mandata od cetiri godine imaju pravo na parlamentarnu penziju od 1300 Eura.

Verovatno najpoznatiji primer italijinskog "antipolitičara "je Ilone Straler, poznate kao Čicoilina, nekadasnja porno zevzda koja je bila clan italijanskog parlamenta od 1985 do 1992.

U javnosti se pojavila pocetkom ove godine da se žali sto joj je parlamentarni dodatak sa tri smanjen na hiljadu evra u skladu sa revizijom primanja nekadasnjih clanova italijansmog parlamenta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.