NEĆE KOŠTATI VIŠE OD 3 DOLARA PO VAKCINI: Gejts ulaže 150 miliona dolara u proizvodnju vakcina protiv koronavirusa
Melinda i Bil Gejts, Foto: EPA/JULIEN DE ROSA

dogovorena saradnja

NEĆE KOŠTATI VIŠE OD 3 DOLARA PO VAKCINI: Gejts ulaže 150 miliona dolara u proizvodnju vakcina protiv koronavirusa

Vakcine će biti dostupne i zemljama sa niskim prihodima

Objavljeno:

Fondacija Bil i Melinda Gejts ulaže 150 miliona dolara u napor da distribuira vakcine protiv koronavirusa 2021. godine zemljama sa niskim prihodima, objavio je u petak globalni savez za vakcinaciju "Gavi".

Nova značajna saradnja između kompanije "SII", najvećeg svetskog proizvođača vakcina, "Gavi-ja" i Fondacije Bil i Melinda Gejts, ubrzaće proizvodnju i isporuku do 100 miliona doza vakcina COVID-19 za zemlje sa niskim i srednjim prihodima kao deo "Gavi COVAKS AMC", mehanizma u okviru COVAKS fonda.

Saradnja će osigurati glavni kapital "SII-u" kako bi im pomogla da povećaju proizvodne kapacitete tako da, nakon što vakcina ili vakcine steknu regulatorno odobrenje i prekvalifikaciju SZO, doze se mogu proizvesti u meri za distribuciju u zemljama sa niskim prihodima, kao deo "Gavi COVAKS AMC" mehanizam već u prvoj polovini 2021. godine.

foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

- Previše puta smo videli najugroženije zemlje ostavljene u poslednjem redu kada su u pitanju novi tretmani, nova dijagnostika i nove vakcine - rekao je dr Set Barkli, izvršni direktor "Gavi, Alijanse za vakcine".

- COVID-19 vakcinama želimo da stvari budu drugačije. Ako su zaštićene samo najbogatije države sveta, onda će međunarodna trgovina, trgovina i društvo u celini i dalje biti snažno pogođeni dok pandemija nastavlja da besni širom sveta. Ova nova saradnja važan je korak u našim naporima da to sprečimo, pomažući da imamo dodatne proizvodne kapacitete za početak proizvodnje doza za svaku zemlju, a ne samo za nekoliko bogatih. Sada su nam potrebni drugi proizvođači vakcina da pojačaju i slede vođstvo "SII".

Sredstva će pomoći da se od strane kompanije SII smanji rizik za proizvodnju probnih vakcina iz AstraZeneca i Novaveks-a, koje će biti dostupne za nabavku ako budu uspeli u postizanju pune licence i prekvalifikacije SZO. "SII" je odredio gornju cenu od 3 dolara po dozi, što je cena koju omogućuju investicije partnera poput CEPI-a i Bil i Melinda Gejts fondacije. Aranžman takođe pruža mogućnost da se osiguraju dodatne doze ako stup vakcina ACT akceleratora vidi potrebu za tim.

foto: EPA/HOTLI SIMANJUNTAK, Ilustracija

- U pokušaju da našu borbu protiv COVID-19 ojačamo i sveobuhvatnom, "SII" je sklopio partnerstvo sa "Gavi-jem" i Fondacijom Bil i Melinda Gejts radi unapređenja proizvodnje i isporuke do 100 miliona doza budućih COVID vakcina za zemlje sa niskim i srednjim prihodima u 2021. godini - rekao je Adar Punavala, generalni direktor Instituta za serum u Indiji.

Gavi COVAKS AMC, koji trenutno traži najmanje dve milijarde dolara inicijalnog finansiranja, podmiriće bar deo troškova nabavke za doze vakcine. Prošle nedelje se Odbor za Gavi dogovorio o konačnoj listi 92 zemlje koju će podržati AMC. Prema novoj saradnji, vakcina za kandidaturu AstraZenece, ukoliko bude uspešna, biće dostupna u 57 zemalja koje ispunjavaju uslove za Gavi. Ako je uspešan, Novavaksova vakcina biće dostupna u sve 92 zemlje koje podržava AMC. Ove zemlje se usklađuju sa sporazumima o licenciranju kompanije SII sa dva partnera.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.