ŠTA JE POZADINA EKSPLOZIJE U BEJRUTU? Hezbolahu je amonijum nitrat bio potreban za rat protiv Izraela
Foto: EPA/AL-MANAR TV GRAB

Nova otkrića

ŠTA JE POZADINA EKSPLOZIJE U BEJRUTU? Hezbolahu je amonijum nitrat bio potreban za rat protiv Izraela

Izrael nije zvanično optužio Hezbolah za vezu s eksplozijom u Libanu

Objavljeno:

Libanski ekstremistički Hezbolah planirao je da koristi zalihe amonijum nitrata, koje su izazvale smrtonosnu eksploziju u bejrutskoj luci ove nedelje, protiv Izraela u "Trećem libanskom ratu", preneo je Kanal 13 izraelske TV, ne pominjući izvore.

Izveštaj je objavljen nekoliko sati pošto je lider proiranskog šiitskog Hezbolaha Hasan Nasralah posle snažne eksplozije ove nedelje u kojoj je poginulo više od 150 ljudi i na hiljade povređeno kategorički porekao da je njegova organizacija držala bilo kakvo oružje ili eksploziv u toj luci.

Izrael nije zvanično optužio Hezbolah za vezu s eksplozijom.

foto: EPA-EFE/NABIL MOUNZER

Prošle godine je bilo izveštaja u Izraelu u kojima se tvrdilo da je obaveštajna služba Mosad obavestila evropske obaveštajne službe da Hezbolah drži u skladištima amonijum-nitrat kako bi ga koristio za bombe u Londonu i Kipru i na drugim mestima.

TV Kanal 13 javio je da "materijal koji je eksplodirao u luci nije bio nepoznat Nasralahu i Hezbolahu".

Osim toga detaljno su navedene ranije veze Hezbolaha s amonijum-nitratom, uključujući incidente u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, o kojima se naveliko izveštavalo, kada su kod pripadnika te organizacije nadjene velike količine opasne hemikalije.

U Londonu je 2015. godine posle dojave Mosada britanska obaveštajna služba kod četvorice operativaca Hezbolaha pronašla tri tone amonijum nitrata u vrećama za brašno, navedeno je u televizijskom izveštaju.

foto: EPA/AL-MANAR TV GRAB

Sličan proces vodio je u Nemačkoj do otkrića operativaca Hezbolaha sa dovoljno amonijum nitrata da se grad digne u vazduh. Nemačka je posle proglasila Hezbolah terorističkom organiazcijom.

- To je ono što je Nasralah nameravao da uradi u Evropi. Što se tiče onoga što je bilo uskladišteno u luci Bejrut procena je da je Nasralah planirao da to upotrebi u 'Trećem libanskon ratu' - javio je TV Kanal 13 .

Izrael je dva puta retovao u Libanu 1982 . i 2006. godine posle ; prekograničnog napada u kojem su oteta i ubjena dva izraelska vojnika.

U međuvremenu je bivši šef izraelske vojske i ministar odbrane Izraela Moše Jaalon izjavio za saudijske medije da je Hezbolah znao za opasan materijal u luci i da je imao kontrolu nad njom, te da je Izrael upozorio Liban da Hezbolah nagomilava opasan materijal ne samo u Bejrutu već i drugim delovima zemlje.

Početni dokazi koje su objavili libanski zvaničnici navode na zaljučak da je požar izazvao ekploziju 2.750 tona visoko eksplozivnog amonijum nitrata koji je ostavljen bez nadzora u luci skoro šest godina.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.