ŠTA SE TO DEŠAVA NA GRANICI SA SRBIJOM? Vojska Albanije kupuje američke izviđačke dronove
Dron / Ilustracija, Foto: EPA/DAVE HUNT

EVO I KOLIKO

ŠTA SE TO DEŠAVA NA GRANICI SA SRBIJOM? Vojska Albanije kupuje američke izviđačke dronove

Kako se navodi u tekstu, u pitanju su dronovi koji se lansiraju "iz ruke" i koji se koriste za izviđanje u pešadiji, specijalnim jedinicama i mornarici

Objavljeno:

Albanija planira kupovinu šest malih američkih izviđačkih bespilotnih letelica RQ-20B Puma i pripadujuće opreme za izviđanje, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi u tekstu, u pitanju su dronovi koji se lansiraju "iz ruke" i koji se koriste za izviđanje u pešadiji, specijalnim jedinicama i mornarici.

"Sličan mali dron, izraelski Skajlark, koriste vojske Hrvatske, Mađarske i Severne Makedonije", piše taj portal i dodaje da je Puma letelica nove generacije koja ima domet od 20 kilometra i koja na maksimalnoj visini od 150 metara može da provede najviše tri sata.

Balkanska bezbednosna mreža navodi da je proizvodjač tih letelica, američka firma Aerovajornment poslala zvaničan zahtev za sklapanje ugovora Komandi za ugovaranje Kopnene vojske SAD, koja je nadležna za izdavanje dozvole za izvoz ove vrste vojne opreme.

Ugovor predviđa da albanska vojska nabavi šest dronova, tri digitalna linka za prenos informacija, šest kompleta rezervnih delova, sedam kompleta opreme i softvera za izvidjanje kao i ugovor o logističkoj podršci u trajanju od dve godine.

Očekuje se da ugovor dobije zeleno svetlo američkih institucija do kraja godine, sa rokom isporuke do kraja 2022. godine.

Prvenstvena namena dronova biće u mornarici, pešadijskim, izvidjačkim i specijalnim jedinicama albanske vojske.

Puma je nastala po zahtevu Komande za specijalne operacije Vojske SAD, ali ga sada koristi cela američka vojska, na kopnu i moru.

Upotrebljavaju ga i Velika Britanija, Nemačka, Belgija, Letonija, Estonija i Egipat, uglavnom za specijalne ili multinacionalne operacije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.