Hajka se nastavlja: Masovno zatvaranje medija u Turskoj!
Foto: Reuters

nove mere

Hajka se nastavlja: Masovno zatvaranje medija u Turskoj!

Pored ovih mera, turski zvaničnici naveli su da je zatvoreno 15 fakulteta, 934 škola i 109 studentskih domova zbog povezanih sa Gulenovim pokretom
Objavljeno: 22:03h

Turska je izdale u sredu naloge za hapšenje za 47 bivših zaposlenih u dnevniku Zaman, a više od 9.000 ljudi stavljeno je u pritvor od propalog puča.

U Turskoj je posle neuspelog vojnog puča proglašeno tromesečno vanredno stanje, a nekoliko desetina hiljada zaposlenih u javnom sektoru je ostalo bez posla.

foto: AP

Turski zvaničnici naveli su da je zatvoreno 15 fakulteta, 934 škola i 109 studentskih domova zbog povezanih sa Gulenovim pokretom.

Turska provladina agencija Anadolija javila je da je 8.651 pobunjenik umešan u neuspeli puč protiv predsednika Erdogana, što znači 1,5 odsto oružanih snaga. Pobunjenici su upotrebili 35 lovaca, 37 helikoptera i 246 blindiranih vozila od kojih 74 tenkova, i tri čamca, naveo je isti izvor.

foto: Reuters/AP

Od pokušaja udara u Turskoj je pritvoreno više od 13.000 ljudi, a desetine hiljada državnih službenika suspendovane su su s dužnosti.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da turski birači žele vraćanje smrtne kazne posle neuspelog pokušaja puča, navodeći da je njegovo da sluša.

Neuspeli vojni puč izvršen je 15. jula, a nakon toga usledila su masovna hapšenja u Turskoj.

(Espreso.co.rs / Agencije)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.