OBJAVLJENO DA LI U BEJRUTU IMA POVREĐENIH SRBA: Oglasio se naš ambasador u Libanu
Nema stradalih i povređenih državljana SRB u Libanu, Foto: printskrin profimedia

POTVRĐENO

OBJAVLJENO DA LI U BEJRUTU IMA POVREĐENIH SRBA: Oglasio se naš ambasador u Libanu

Što se tiče šireg dela grada i predgrađa Bejruta, kako je dodao, nema infastrukturnih problema

Objavljeno:

Među povređenima i poginulima u eksploziji u Bejrutu nema državljana Srbije, izjavio je danas ambasador Srbije u Libanu Emir Elfić, dodajući da je ambasada u kontaktu sa svim srpskim državljanima, koji su u njoj evidentirani.

Opisujući za TV Prva situaciju u Bejrutu, Elfić je rekao da od jutros u centralnom delu grada, gde je načinjena najveća materijalna šteta, nema struje, a postoje i problemi sa snadbevanjem vodom.

Što se tiče šireg dela grada i predgrađa Bejruta, kako je dodao, nema infastrukturnih problema i nije bilo velikih oštećenja.

On je dodao da je na dan eksplozije bio kod kuće s porodicom i spremao se da krene u grad.

"Imao sam nešto zakazano u 7.00 kada je došlo do ogromne eksplozije. U samom trenutku niko nije znao šta se desilo. Izašao sam na teresu, a policija je bila ispred zgrade i govorila mi da uđem unutra. Smatrali su da su bačene bombe na nekoliko lokacija", naveo je Elfić.

Istakao je da se prvo mislilo da je došlo do terorističkog napada, ali su mediji preneli da je reč o eksploziji u bejrutskoj luci, koji se nalazi u centru grada.

Ambasador je naglasio da je u eksploziji poginulo 135 osoba i da se očekuje da će taj broj rasti.

"Akcije spasavanja i dalje traju, broj povređenih se popeo na 5.000, urađene su prve procene štete i procenjuje se da šteta nehe biti manja od pet milijardi dolara", istakao je ambasador.

On je dodao da je vanredno stanje proglaseno na dve nedelje, ali samo za Bejrut.

"Vojska je preuzela kontrolu da bi se izvršile sve analize i istražilo šta se desilo", rekao je ambasador.

On je dodao da su prvobitno postojale spekulacije da je reč o napadu koji je izvršio Izrael pošto postoje povećane tenzije u odnosima s tom zemljom.

Međutim, istakao je, ministar unutrašnjih poslova Libana odbacio je te spekulacije, kao i one da je došlo do sabotaže u postrojenju gde je uskladišten amonijum nitrat od 2014. godine.

On je naveo da se pokazalo da nije bilo sabotaže, već da se radi o ljudskom nemaru, i istakao da je vlada donela odluku da se svi nadležni u luci stave u kući pritvor.

Istraga je u toku, a zvanični izveštaji još nisu objavljeni, dodao je Elfić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.