NA ARKTIKU SE DESILO NEŠTO KATASTROFALNO: Ko razume o čemu je ovde reč, danas je potpuno OČAJAN!
Na Arktiku nestale 2 sante leda stare 5 hiljada godina, Foto: Pixabay

POSLEDICE GLOBALNOG ZAGREVANJA

NA ARKTIKU SE DESILO NEŠTO KATASTROFALNO: Ko razume o čemu je ovde reč, danas je potpuno OČAJAN!

Naučnici su procenili da su sante nastale pre oko 5 hiljada godina i da su u periodu od 16. do 19. veka, u razdoblju poznatom kao "malo ledeno doba", bile znatno veće

Objavljeno:

Novi satelitski snimci NASA pokazali su da su dve velike sante leda u kanadskom zalivu Svetog Patrika u potpunosti nestale.

Veća santa je imala površinu od 3 kvadratne milje, a manja 1,1 milju i od 1959. godine se smanjuju zbog globalnog otopljavanja.

Naučnici su procenili da su sante nastale pre oko 5 hiljada godina i da su u periodu od 16. do 19. veka, u razdoblju poznatom kao "malo ledeno doba", bile znatno veće, preneo je CNN.

Od 2015. godine ove dve sante su počele ubrzano da se tope, pa je bilo izvesno da će nestati u skorijoj budućnosti, ali Mark Sirizi, iz Nacionalnog centra za proučavanje snega i leda, kaže da je ipak iznenađen da su nestale znatno brže nego što je predviđeno.

"Jednostavno, na Zemlji je previše toplo", rekao je Sirizi i dodao da je nestanak dve sante iz zaliva Svetog Patrika ozbiljno upozorenje na to šta se dešava na Arktiku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.