OVA TRI LEKA SU PRIORITET U BORBI PROTIV KORONE, LEKARI DOŠLI DO VELIKOG OTKRIĆA: Otkrivaju šta su studije pokazale
Koronavirus / Ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/RONALD WITTEK

VAŽNO

OVA TRI LEKA SU PRIORITET U BORBI PROTIV KORONE, LEKARI DOŠLI DO VELIKOG OTKRIĆA: Otkrivaju šta su studije pokazale

Oni sa teškim simptomima dobijaju remdesivir, favipiravir i deksametazon, lekove za koje istraživanja pokazuju da mogu biti potencijalno efikasni, prenela je STA

Objavljeno: 05.08.2020. 18:24h
  • 1

Pacijenti oboleli od Kovid-19 u Sloveniji se primarno leče u odnosu na simptome, što znači da po potrebi primaju kiseonik i lekove za temperaturu.

Oni sa teškim simptomima dobijaju remdesivir, favipiravir i deksametazon, lekove za koje istraživanja pokazuju da mogu biti potencijalno efikasni, prenela je STA. Remdesivir, antivirusno sredstvo, primenjuje se kod onih kojima je potrebna intenzivna nega ili imaju snažno povećanu potrebu za snabdevanjem kiseonikom, objasnila je Mateja Logar, infektolog u bolnici UKC Ljubljana. Onima koji imaju nešto blaže simptome i u početnoj su fazi bolesti, ali sa drugim oboljenima daje se favipiravir, lek koji je do sada korišćen za lečenje gripa.

Onima kojima je potreban kiseonik, ali ga primaju tokom vremenskog perioda kada favipiravir više nije održiva opcija, daje se deksametazon, kortikosteroid koji se decenijama koristi, uglavnom za lečenje raznih vrsta upala. - To su lekovi za koje se pokazalo na osnovu višestrukih studija da mogu biti efikasni, a da imaju i relativno povoljan bezbednosni profil - dodala je Logar. Slovenački lekari ne koriste hidroksihlorokin, lek za artritis koji se, takođe, može koristiti za sprečavanje malarije, niti koriste antibiotik azitromicin ili lekove za HIV, jer su se u više studija pokazali neefikasnim.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media