NA MARSU SE POJAVILO NEŠTO OGROMNO I ZASTRAŠUJUĆE: Pogledajte snimke! (FOTO)
Na Marsu se pojavio čudan oblak, Foto: ESA/GCP/UPV/EHU Bilbao

JEZIVI OBLAK NA MARSU

NA MARSU SE POJAVILO NEŠTO OGROMNO I ZASTRAŠUJUĆE: Pogledajte snimke! (FOTO)

Ovaj čudni oblak se formira u rano jutro, nakuplja se tokom narednih nekoliko sati, a zatim se raspršuje

Objavljeno: 09:32h

Poput kazaljke na satu, čudan oblak se vratio na površinu Marsa. Ovaj dugački, tanki oblak je primećen 17. i 19. jula pomoću kamere za vizuelno nadgledanje (VMC) prikačene na Mars Express, satelit koji je u Marsovoj orbiti od 2004. godine.

Ovaj oblak je ponavljajuća karakteristika na Marsu, koja se svake godine pojavljuje iznad "Arsia Mons" vulkana visokog 20 kilometara koji se nalazi u blizini Marsovog ekvatora.

Oblak izgleda kao vulkanski pljusak, ali nije povezan sa bilo kojom vrstom vulkanske aktivnosti.

Sastavljen od vodenog leda, oblak nastaje duž zaledne padine vulkana, tačnije na strani koja nije okrenuta preovlađujućim vetrovima.

Produženi oblak Arsia Mon ili kako ga još zovu AMEC, može da dosegne oko 1800 kilometara dužine. Neverovatno, može da postane dovoljno velik da ga teleskopi primete sa Zemlje.

AMEC se formira svake godine u vreme letnjeg sunčevog perioda planete, kada Marsova južna hemisfera prima najviše dnevne svetlosti.

Ovaj čudni oblak se formira u rano jutro, nakuplja se tokom narednih nekoliko sati, a zatim se raspršuje. Ovaj meterološki ciklus rođenja i smrti obično traje oko 80 dana.

Poslednji AMEC ciklus dogodio se pre dve godine. Prethodna zapažanja je sprovela kompanija Mars Ekpress 2015., 2012. i 2009.

Godine na Marsu traju dvostruko duže nego na Zemlji, jer godina na Marsu traje 687 zemaljskih dana, otuda i duga kašnjenja između godišnjih AMEC ciklusa.

Formiranje ovih vodenih oblaka leda može imati neke veze sa količinom prašine prisutne u marsovskoj atmosferi, ali naučnici moraju mnogo da nauče o tim gigantskim izduženim oblacima, kao na primer kada su se prvi put pojavili i zašto se formiraju tako rano ujutro .

Mars nije jedina planeta sa intrigantnim oblacima. Atmosferske formacije Jupitera su još upečatljivije, sadrže očaravajuće zavoje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / gizmodo.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.