LEGENDA O MARIJI KOJA JE KUPILA TENK DA OSVETI MUŽA! Pobila je na desetine ljude, a njena priča LEDI KRV U ŽILAMA!
Ona je herioina Drugog svetskog rata, Foto: Public

vrlo hrabra

LEGENDA O MARIJI KOJA JE KUPILA TENK DA OSVETI MUŽA! Pobila je na desetine ljude, a njena priča LEDI KRV U ŽILAMA!

Osveta joj se činila kao najbolje moguće rešenje za njeno poljuljano psihičko stanje. Čak je i pisala svojoj sestri: "Ne mogu da dišem, od tolikog besa mi zastaje dah!".

Objavljeno:

Marija Oktjabrskaja je ime za koje verovatno nikad niste čuli, a radi se o velikoj heroini iz Drugog svetskog rata. Kad su nacisti ubili sovjetskog mladog oficira 1941. godine, nisu mogli da predvide bes koji je to ubistvo moglo da izazove. Posle saznanja da su joj ubili muža, Marija Oktjabrskaja je rešila da život posveti osveti. Kao i mnoge druge žene u Sovjetskom savezu, Marija se nakon udaje za oficira više zanimala za vojne poslove.

Pre izbijanja Drugog svetskog rata, bila je aktivna u Vojnom savezu supruga, gde je naučila da koristi oružje, pruža prvu pomoć na frontu i vozi vojna vozila. Posle izbijanja rata, nemačke trupe su marširale Marijinom domovinom i ona je prebegla u Sibir, a njen muža je morao da ostane da se bori, nakon čega je ubrzo i ubijen od strane nacističkih snaga.

Oktjabrskaja je tek posle dve godine saznala za smrt voljenog supruga. Bila je tužna, uznemirena i veoma ljuta. Osveta joj se činila kao najbolje moguće rešenje za njeno poljuljano psihičko stanje. Čak je i pisala svojoj sestri: "Ne mogu da dišem, od tolikog besa mi zastaje dah!".

Udovica je odlučila da krene u akciju i prodala je sve što je imala u tom trenutku i odlučila da posveti život Crvenoj armiji, koja je odlučila da joj napravi tenk. Ona je pisala lično Staljinu, za dozvolu da vozi i koristi T-34, vojnu "mašinu" koja bi se zvala "Borbena devojka". Pošto joj je odobreno, Marija je provela tri meseca na obuci, tokom koje je naučila da rukuje vozilom. Njene muške kolege su bile veoma skeptičene po pitanju njenog vojnog umeća, ali ona je svoju "Devojku" ipak odvezla na borbene linije.

Već posle prvog sukobljavanja sa nacistima njene kolege su prestale da sumnjaju u Marijinu sposobnost ratovanja. Tokom prvog sukoba ubijeno je desetine nacista i uništeno je dosta anti-tenkovskih topova i probijena je prva nemačka borbena linija. Marija je posle ovoga dobila čin narednika. Besna udovica se dokazala i tokom noćnog prepada 1943. godine, kad su izrešetali njen tenk. Umesto da se sklupča u svom kokpitu, Oktjabrskaja je izašla napolje i rizikovala svoj život. Njena poslednja borba sa nacistima desila se naredne godine. Ona je vodila svoju jedinicu hrabro u borbu. Neprijateljska granata je eksplodirala u njenoj blizini, i hrabra Marija je bila pogođena šrapnelima i pala je u komu. Ona je podlegla povredama, a pet meseci posle njene hrabre pogibije posthumno joj je dodeljena nagrada Heroja Sovjetskog saveza.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.