FAUČI PRVI PUT SPOMENUO DATUM ZA VAKCINU PROTIV KORONE: Ovo je ISTORIJA, novi SVETSKI REKORD!
Trenutno se u različitim fazama razvoja nalazi više od 150 potencijalnih vakcina za koronavirus, Foto: EPA/Oliver Contreras / POOL

koronavirus

FAUČI PRVI PUT SPOMENUO DATUM ZA VAKCINU PROTIV KORONE: Ovo je ISTORIJA, novi SVETSKI REKORD!

Oba kandidata za vakcinu oslanjaju se na novu tehnologiju koja omogućava brži razvoj i proizvodnju

Objavljeno:

Firme Moderna Inc i Pfizer Inc objavile su u ponedeljak da su ušle u treću fazu testiranja vakcine za Covid-19 na po 30 hiljada učesnika, koja bi mogla omogućiti dobijanje odobrenja od regulatornog tela i raširenu upotrebu do kraja ove godine.

Reč je o prvim studijama kasne faze eksperimenta koje su dobile podršku od Trampove administracije s ciljem ubrzavanja razvoja mera suzbijanja novog koronaviriusa, što je učvrstilo nade da će učinkovita vakcina zaustaviti pandemiju.

Oba kandidata za vakcinu oslanjaju se na novu tehnologiju koja omogućava brži razvoj i proizvodnju nego tradicionalne metode proizvodnje vakcine, ali nemaju dugo razdoblje praćenja. Takozvano mRNA vakcina "uči" imunološki sistem da prepozna i neutrališe koronavirus oponašanjem njegove površine.

Moderna je od američke vlade za razvoj vakcine dobila gotovo milijardu dolara.

Pfizer je s američkom vladom potpisao oko dve milijarde dolara vredan sporazum o prodaji vakcine za 50 miliona ljudi, pokaže li se da je učinkovito.

Trenutno se u različitim fazama razvoja nalazi više od 150 potencijalnih vakcina za koronavirus, od čega se s dvadesetak već provode klinička ispitivanja na ljudima.

Direktor američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) Fransis Kolins rekao je da bi Moderna, nakon i ako se vakcina pokaže sigurnim i učinkovitim, mogla imati spremne desetke miliona doza.

Pfizer je saopštio da bi, ukoliko testiranje bude uspešno, mogao već u oktobru zatražiti odobrenje regulatora te do kraja godine isporučiti vakcine za 50 miliona pacijenata.

Pfizer planira do kraja 2021. proizvede oko 1,3 milijardi doza vakcine, dok Moderna, po rečima izvršnog direktora Stefana Banckela, cilja na proizvodnju 500 miliona do jedne milijarde doza godišnje, počevši od 2021.

Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, kazao je kako su rezultati testiranja u Moderni mogući čak i pre novembra.

- Ovo je stvaranje istorije, zasigurno svetski rekord - rekao je vodeći američki epidemiolog i prvi put progovorio o mogućim datumima kada će vakcina ugledati svetlo dana.

- Ne bi isključio 'novembarsko iznenađenje'. Da, moguće je da sve bude gotovo već u novembru, ali mnogo realnija opcija je decembar. Tada bi mogli dobiti i sve dozvole.

Ipak, važno je napomenuti da dr. Fauči nije rekao da će vakcina biti dostupna za distribuciju u novembru ili u decembru, već samo da će dobiti potvdu da funkcioniše.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.