ITALIJI PRETI KATASTROFA: Novi talas koronavirusa kuca na vrata!
Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

UŽAS!

ITALIJI PRETI KATASTROFA: Novi talas koronavirusa kuca na vrata!

Masovno testiranje kao prevencija?

Objavljeno:

Italija bi mogla da se suoči sa novim talasom pandemije Covida-19 već u avgustu, a ne kao što se najavljuje u septembru ili oktobru, upozorava profesor Andrea Krisantini, mikrobiolog Univerziteta u Padovi.

Krisantini je autor uspešnog modela ograničavanja širenja koronavirusa, takozvanog "modela Veneto", koji se sastojao u masovnom testiranju građana, zahavljujući čemu je ta severna regija Italije zabeležila relativno mali broj zaraženih i preminulih od kovida-19, u odnosu na susedne provincije.

Profesor Krisantini kaže da je neobično da je sada u Italiji zabeležen relativno mali broj zaraženih, dok je situacija u svim susednim zemljama drugačija i broj zaraženih raste.

- Ne bih želeo da širim pesimizam, ali neke dileme imam. Moguće da smo najbolji, ali isto tako je moguće da ne testiramo sve koje bi trebalo - upozorava profesor Krizantini.

On preporučuje masovno testiranje kao prevenciju.

- Masovno testiranje sigurno košta, ali bi potcenjivanje rizika od ponovnog širenja zaraze moglo da nas košta mnogo više i finansijski i u ljudskim životima - upozorava profesor Andrea Krisantini.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.