SKAČU NA VOZOVE I RIZIKUJU DA IH UBIJE STRUJA! Ovako izgleda život MIGRANATA na BALKANSKOJ RUTI!
Sukob migranata i policije, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/FEHIM DEMIR

tužna priča

SKAČU NA VOZOVE I RIZIKUJU DA IH UBIJE STRUJA! Ovako izgleda život MIGRANATA na BALKANSKOJ RUTI!

U Idomeni svaki dan stiže oko 200 migranata, prepričava meštanin Lazaros Oulis. Objašnjava da su neki podigli šatore na poljima te se stanovnici pribojavaju da će njihovo mesto pretvoriti u izbeglički logor.

Objavljeno:

Sirijac Abdulah će učiniti sve kako bi prešao granicu i u tampon-zoni na grčko-makedonskoj granici čeka pogodan trenutak da se ukrca na voz, u nadi da će se domoći "balkanske rute" kojom su 2015. u Evropu stigle stotine hiljada migranata.

Prve zraci sunca otkrivaju cele porodice koje spavaju u napuštenim železničkim vagonima ili uz prugu. Čim se pojavi policija, beže u obližnja polja.

"Moj brat živi u Italiji i želim ga pronaći", kazao je 20-godišnji Abdulah koji poslednja dva dana kampuje u oronuloj zgradi nedaleko od železničke stanice u Idomeniju, selu na severu Grčke, tik uz severnomakedonsku granicu.

On već mesecima živi u Grčkoj bez posla i tamo "ne vidi budućnost".

Izbeglički kampovi pretrpani migrantima

Pre pet godina stotine hiljada migranata pešice su prešle tu "ničiju zemlju" na putu za zapadnu Evropu, ali evropski san se urušio nakon što su zemlje Evropske unije 2016. zatvorile prolaz, a Grčka je uzduž svoje severne granice podigla zid.

Desetine hiljada migranata koji su svoje zemlje napustili zbog rata, progona ili siromaštva našlo se blokirano u Idomeniju koji se pretvorio u grad straćara, pre nego su ih grčke vlasti silom evakuisale.

Od tada su izbeglički kampovi u kontinentalnom delu Grčke, a naročito na ostrvima, pretrpani migrantima, a novi ne prestaju stizati.

Zbog premalih kapaciteta za 120.000 tražilaca azila trenutno u Grčkoj, veliki ih broj živi bez krova nad glavom u Atini te na granici sa Severnom Makedonijom.

U Idomeni svaki dan stiže oko 200 migranata, prepričava meštanin Lazaros Oulis. Objašnjava da su neki podigli šatore na poljima te se stanovnici pribojavaju da će njihovo mesto pretvoriti u izbeglički logor.

Rizikuju strujni udar

Većina migranata stigla je preko kopnene granice sa Turskom, uzduž toka reke Marice, na severoistoku Grčke.

Noću se migranti pokušavaju tajno ukrcati na voz koji povezuje Grčku sa Severnom Makedonijom ili se provući kroz rupe u graničnom zidu.

"Skaču na voz i reskiraju strujni udar ili gubitak života ako taknu visokonaponske kabele", rekao je kondukter koji je nedavno pronašao 42 ilegalna putnika u svom vozu.

Ako ih i nekoliko pređe na drugu stranu, većinu uhvati severnomakedonska policijska patrola te ih vrati u Grčku.

Pakistanac Musa se žali da ga je tukla i makedonska i grčka policija te se taj 19-godišnjak pita "gde su ljudska prava".

Sa grupom sunarodnjaka uspeo se naposletku provući kroz rupu u zidu i ući u Severnu Makedoniju.

Nakon više neuspelih pokušaja, neki rezignirani migranti pešice se vrate u Solun, na oko 70 kilometara od Idomenija, poput 20-godišnjeg Somalijca Omara Hasana.

Kaže da će spavati na železničkoj stanici u Solunu i pokazuje na zavijenu ruku svog prijatelja.

"Vidite šta su mu učinili", kazao je Omar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.